Frank Schwieger: Zeusz és bandája – Görög mitológia újratöltve

A görög istenek lelazultak

Szeretem azokat az ifjúsági könyveket, amelyeknek értelme is van. Tény, hogy nagyon szórakoztatják a fiamat a különböző, vele egykorú főhősök bárgyú kalandjai, melyekből meglehetősen nagy kínálat van most a könyvesboltokban, de szeretek azért olyan művet is a kezébe adni, aminek azon túl is van pozitívuma, hogy hangosan nevetgél olvasás közben és akár egy délután alatt is végez vele, mert sok benne a kép és kevés a szöveg.
Nos, a Zeusz és bandája tökéletesen megfelel ennek az elvárásnak. Kifejezetten sajnálom, hogy nem tavaly került a könyvesboltokba, a görög mitológiát ugyanis már akkor kipipáltuk, így mindenkinek javaslom, akinek ötödikes gyermeke van, hogy szerezze be ezt a könyvet. Sokkal több értelmét látom, hogy ezt elolvassák, mint hogy a történelemkönyv száraz adatait magolják – garantált, hogy ebből a műből sokkal többet megjegyeznek az istenekről, mint ha csak görcsösen tanulnak a dolgozatra.
Az alapkoncepció rém egyszerű: mivel az emberek sok butaságot összehordanak az Olümposz lakóiról, ami „Homérosz marhaságaival kezdődött”,  egyszer és mindenkorra rendbe teszik ezt a dolgot, és első kézből informálnak mindenkit, azaz saját magukról beszélnek. Összesen 24 isten bemutatkozása szerepel a könyvben, ABC sorrendben. Mindannyiukról van egy teljes alakos, rajzolt szoborportré, egy rövid összefoglaló családjáról, hazájáról és arról, mit szeret és mit nem, aztán pedig a naplószerű bejegyzés, amit magáról érdekesnek tart elmondani.
Ezekből tudhatjuk meg például Akhilleuszról, hogy anyja azért tette halhatatlanná, mert nagyon aggódós volt és azt gondolta, az a tuti, ha senki és semmi nem tud neki ártani. Az viszont, hogy a bokájánál fogta, amikor belemártotta a Sztüx folyó vizébe, sarkalatos problémának bizonyult. Apollón saját példája alapján szerelmi tanácsot ad: ha csípést érzel a válladban, jobb, ha ki se mozdulsz a házból, hiszen ki tudja, kivel találkozol elsőként és aztán csak össze-vissza csinálsz majd hülyeségeket. De Dionüsszosz is elmeséli, hogyan találta fel a bort és Zeusz is, hogyan lett nagyfőnök.
Amellett, hogy a görög istenekről gyakorlatilag minden fontos információ szerepel ezekben a történetekben, legfőbb erényük, hogy a kiskamasz fiatalok nyelvezetében mesélik mindezt el. Tele vannak szlenggel és flegma megfogalmazásokkal, ráadásul az egész még vicces is. Garantált, hogy minden gyerek megjegyzi például ezek alapján, mi az a kentaur és kit tanított, hiszen elég szemléletesen meséli el, milyen gáz, amikor lócitromot kell kerülgetni az iskolában. Akinek tehát a görög mitológiával kell bajlódnia az iskolában, olvassa el bártan ezt a könyvet. A lényeget ebből is tudni fogja, és még élvezi is majd ezeket a régi, és szárazon bizony meglehetősen szövevényes történeteket.

Európán átívelő innovációs együttműködés indul
Nagyszabású, kétéves programot indítanak januártól a nyugat-, és a kelet-közép-európai innovációs ökoszisztémák összekapcsolására.
Bőrt igényeltek a vulkánkitörés égési sérültjeinek
Összesen 1,2 millió négyzetcentiméter bőrre lehet még szükség.
Ma is kelendő Erdélyben a könyv
A képernyők uralta világban azért mégiscsak közkedvelt maradt a nyomtatott írásmű.
Az év párosjátékosa lett Babos Tímea
A WTA öt kategóriában díjazta 2019 legjobbjait.
A legmodernebb ultrahangot adományozták a Gyerekklinikának
7 millió forintos ultrahangot kapott a SZAKK Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermek-Egészségügyi Központ, a modern eszköz szerdán szolgálatba is állt.
Roham indult a 2020-as éves e-matricákért
A megyei és országos éves matricákból 18 százalékkal több fogyott, mint tavaly.