Peter Wohlleben: Érted a fák beszédét?

A természetismeret is lehet érdekes

 

Bár ez a könyv már néhány hónapja jelent meg, azt gondolom, most vált igazán aktuálissá. Egyrészt azért, mert ősszel, amikor elkezdenek színesedni, majd hullani a levelek, szinte minden gyerek figyelmének középpontjába kerülnek a fák. Másrészt azért, mert az iskola is elkezdődött, így a mindennapokban talán már egy kicsit fogékonyabbak a tudományra, az ismeretterjesztésre. Ez a könyv pedig remek lehetőség arra, hogy ezt a kettőt ötvözve érdekes információkat szerezzenek belőle a fiatalok a fákról.
Sokan, sokféleképpen próbáltak már meg tudománnyal utat találni a gyerekekhez – általában kevesebb, mint több sikerrel. A hiba valószínűleg abban van, hogy nem tudják azt a nyelvezetet és azt a világot eltalálni, amiben a mai általános iskolások mozognak. Ez a könyv viszont sikerrel veszi ezt az akadályt, hiszen olyan kérdéseket tesz fel, mint például hogy hallottál-e az erdő internetéről, illetve különböző érdekes kérdésekkel teszteli az olvasókat, hogy ne csak passzív befogadók legyenek.

A könyv egyébként felnőtt fejjel olvasva is kifejezetten érdekes. Nem tudom például, ki tudott arról, hogy a fák egymással is képesek kommunikálni, vagy hogy képesek gondolkozni, döntéseket hozni, mi több: üríteni is. Ráadásul nem csak a fákról találni érdekes információkat, hanem az erdő lakóiról is.

Egyetlen hibájaként talán csak azt tudnám megemlíteni, hogy a borítója túlságosan gyerekesre sikeredett: aki a boltban látja, könnyen hiheti, hogy óvodásoknak, maximum alsó tagozatosoknak szól, miközben szerintem leginkább 4-6. osztályosok tudják ezt a műfajt és hangvételt leginkább értékelni és érteni. Egy biztos: az a gyerek, aki ezt a könyvet végigböngészi, rengeteg olyan információt szedhet össze, amit jó eséllyel a tanára sem tudott. És mivel érdekességekről van szó, az is garantált, hogy megmarad a fejében. Ilyenkor egyébként mindig csak az fordul meg a fejemben: az iskolában vajon miért nem lehet ilyesmikkel földobni a tananyagot? Hiszen mennyivel könnyebben megjegyezné a gyerek is, hogy a fák ősszel kakilnak – azzal, hogy elhullajtják a leveleiket, a salakanyagaikról is megszabadulnak.

szponzorált tartalom
Díjakat alapít és adományoz a Magyar Batthyány Alapítvány
Csankó Zoltán: most értettem meg, hogy a színház mennyire sebezhető
Mára feldolgozta, hogy nem lehetett tudni, mit tartogat a jövő.
Újabb üzemanyagömlés volt Norilszk térségében
Mintegy 45 tonna kerozin ömlött ki a sarkkörön túli Norilszktől 100 kilométerre nyugatra található Tuhard településnél a Nornickel orosz bánya-és fémipari vállalat egyik olajvezetékéből.
Tüzérségi összecsapás történt az örmény-azeri határon
Tüzérségi összecsapás történt vasárnap az örmény-azeri határon, értesülések szerint áldozatok is vannak.
Boér Gábor lett a Zalaegerszeg vezetőedzője
A 37 éves trénernek ez lesz az első élvonalbeli munkája.
Gomolyfelhős idővel indul a hét
26 foknál többet nem ígérnek az időjósok.
Eljegyezték Kapás Boglárkát
Az úszónő régóta él párkapcsolatban a szintén úszó Telegdy Ádámmal.