Peter Wohlleben: Érted a fák beszédét?

A természetismeret is lehet érdekes

 

Bár ez a könyv már néhány hónapja jelent meg, azt gondolom, most vált igazán aktuálissá. Egyrészt azért, mert ősszel, amikor elkezdenek színesedni, majd hullani a levelek, szinte minden gyerek figyelmének középpontjába kerülnek a fák. Másrészt azért, mert az iskola is elkezdődött, így a mindennapokban talán már egy kicsit fogékonyabbak a tudományra, az ismeretterjesztésre. Ez a könyv pedig remek lehetőség arra, hogy ezt a kettőt ötvözve érdekes információkat szerezzenek belőle a fiatalok a fákról.
Sokan, sokféleképpen próbáltak már meg tudománnyal utat találni a gyerekekhez – általában kevesebb, mint több sikerrel. A hiba valószínűleg abban van, hogy nem tudják azt a nyelvezetet és azt a világot eltalálni, amiben a mai általános iskolások mozognak. Ez a könyv viszont sikerrel veszi ezt az akadályt, hiszen olyan kérdéseket tesz fel, mint például hogy hallottál-e az erdő internetéről, illetve különböző érdekes kérdésekkel teszteli az olvasókat, hogy ne csak passzív befogadók legyenek.

A könyv egyébként felnőtt fejjel olvasva is kifejezetten érdekes. Nem tudom például, ki tudott arról, hogy a fák egymással is képesek kommunikálni, vagy hogy képesek gondolkozni, döntéseket hozni, mi több: üríteni is. Ráadásul nem csak a fákról találni érdekes információkat, hanem az erdő lakóiról is.

Egyetlen hibájaként talán csak azt tudnám megemlíteni, hogy a borítója túlságosan gyerekesre sikeredett: aki a boltban látja, könnyen hiheti, hogy óvodásoknak, maximum alsó tagozatosoknak szól, miközben szerintem leginkább 4-6. osztályosok tudják ezt a műfajt és hangvételt leginkább értékelni és érteni. Egy biztos: az a gyerek, aki ezt a könyvet végigböngészi, rengeteg olyan információt szedhet össze, amit jó eséllyel a tanára sem tudott. És mivel érdekességekről van szó, az is garantált, hogy megmarad a fejében. Ilyenkor egyébként mindig csak az fordul meg a fejemben: az iskolában vajon miért nem lehet ilyesmikkel földobni a tananyagot? Hiszen mennyivel könnyebben megjegyezné a gyerek is, hogy a fák ősszel kakilnak – azzal, hogy elhullajtják a leveleiket, a salakanyagaikról is megszabadulnak.