Borfesztivál

2012.05.24. 19:24

Szeged Borfesztivál 2012 - három szín: rozé

Szeged - Sokan azt hiszik, hogy a vörös és a fehérbor keveréke. A legtöbben nyáron fogyasztják, mert gyümölcsös és friss. Az idei sláger belőle a gyöngyöző. Rozémustrát tartottunk a borfesztiválon.

Horváth Attila

Csütörtök délutánra végre őszintén jó idő lett, kisütött a nap, esőnek, viharnak nyoma sem volt a Széchenyi téren. Előkerült a nyár slágerbora, a rozé.

– Bemutatom Gyöngyit – töltötte a rozét a poharunkba [namelink name="Kovács Annabella"] a Vinatus Pince standjánál. Mivel mellette álló nővérét nem Gyöngyinek hívják, rájöttünk: magát a bort ismerteti meg velünk. – A gyöngyöző rozé az idei borfesztivál slágere, a legtöbb pincészetnél kapni. Ismerek olyan helyet, ahol két nap alatt elfogyott – mesélte Annabella. A gyöngyöző rozé lényege, hogy palackozás előtt mesterségesen széndioxidot juttatnak az üvegbe. Így lényegében habzóbort fogyasztottunk. Van akinek éppen ez a baja a rozéval: – Nem szeretem, mert a legtöbb belőle bubis – mondta egy Nóra nevű lány, miközben vörösbort kortyolgatott. A fröccsöt sem kedveli, tisztán issza a nedűket.

Szeged Borfesztivál 2012 - Három szín: rozé. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


– Szerintem a legjobb fröccsbor, főleg ilyenkor nyáron. Mindig szódával iszom. Gyümölcsös, zamatos, friss –kortyolt bele spriccerébe egy középkorú úr. Fotózni nem engedte magát, felesége tudta nélkül ült ki ugyanis a barátjával.

Körbejárva a teret feltűnt, hogy a rozé előkerült az asztaltársaságoknál, mégsem akkora sláger, mint például tavaly volt. Idén ránézésre kiegyenlíti egymást vörös, fehér és rozé. Tavaly a rózsaszín nedű volt az egyeduralkodó. Mi mára maradunk nála, de a gyöngyözőt nem erőltetjük tovább.

* * *

A rozé

Készítése során a kékszőlők fehér mustját a vörösborokénál jóval rövidebb ideig áztatják a törkölyön. A tavasz és nyár az időszak amikor jellege, készítési módja miatt leginkább kívánatos inni. A világ bortermelésének mindössze 3-4 százalékát teszik ki a rozéborok. Mivel a szőlőt jóval rövidebb ideig áztatják a törkölyön, így a szemek héjában levő színanyagok kevésbé tudnak kioldódni. Ez a folyamat a szőlő színétől, fajtájától, érettségétől függően 12-24 óra időtartam alatt zajlik le. Magyarországon tilos fehér és vörösbor házasításából készíteni, azonban a világ egyik legismertebb és leggazdagabb borvidékén Champagne-ban így készülnek a rozé pezsgők. A rozéknál leginkább az acéltartályban erjesztett és érlelt reduktív technológia az elfogadottabb, hogy a szőlőből származó elsődleges gyümölcsaromák legyenek az uralkodóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!