Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

A rozék szerény királynője Gálné Dignisz Éva

Az Év Bortermelője díjat az elismerés történetében először egy női borász, Gálné Dignisz Éva nyerte el 2013-ban. Családi vállalkozása, a Gál Szőlőbirtok és Pincészet Szigetcsépen található, így sokan felkapjuk a fejünket a neve hallatán „hoppá, Csepel?!" felkiáltással. De külföldön és hazánkban is díjnyertes – nem csak rozé – borai azt mutatják: az évtizedeken át művelt és óvott szőlő, valamint a közös családi munka meghozza gyümölcsét.
– 2013-ban, a cím létezése óta először nőként ön kapta meg az Év Bortermelője díjat, amelyet a Magyar Bor Akadémia ítél oda, így a hazai borászszakma legrangosabb kitüntetése. A köznapi nyelvben ön tehát a tavalyi év borásza. Mit jelent ez a cím?

– Azt mondják, visszamenőleg, többéves szakmai teljesítmény alapján választják ki a cím birtokosát. De nem egy ember kapja az elismerést, egy-egy borászat mögött többen állnak. Nálunk a férjem a szőlész, a fiam a növényorvos, a lányom pedig a marketinges. Együttes munkánk és az éveken át versenyeztetett jó minőségű boraink lehetnek sikerünk titka. Tehát ez elismerés az egész családnak.

A rozék szerény királynője Gálné Dignisz Éva (galéria)

– Ne feledjük azért, hogy ön az első női borász, akit jelöltek erre a címre, így az első, aki meg is nyerte. Miért fontos ez?

– Emiatt valóban különösen jó érzés az Év Bortermelőjének lenni, és bízom benne, hogy sikerül utat törnöm, hogy más borvidékek női borászai is előtérbe kerüljenek, és talán a zsűri is bátrabban fog válogatni.

Szigetcsépen a bázis

A Gál Szőlőbirtok és Pincészet a Csepel-szigeti Szigetcsépen alakította ki a bázisát, ahol ma már 76 hektáron termesztenek szőlőt. Itt a rajnai rizling, az olaszrizling, a szürkebarát, az ezerjó, a cserszegi fűszeres, a nektár, a kékfrankos, a pinot noir és a cabernet sauvignon szőlők jelentik a fajtaválasztékot. A termés harmadából készül bor, a gyümölcs többi részét eladják más pincészeteknek. A Balaton-felvidéki Lesencefalun 10 hektáron pedig 2011 óta termesztenek szőlőt, többek között chardonnay, cabernet sauvignon, sauvignon blanc és szürkebarát fajtákat.
– Mi az oka annak, hogy ennyire férfias szakma a borászat, miközben úgy hírlik, a nők szaglása és ízlelése is jobb?

– A férfi borászokról azért hallunk többet, mert jellemzően ők vezetik a családi pincészeteket, miközben a termelés helyett a nők inkább a kereskedelemben vagy a laborban dolgoznak. De a feleség a legtöbbször ott áll a „gazda" mellett. Nálunk a férjem neve is szerepel minden egyes palackon, hiszen a jó szőlőnek a jó bor az alapja.

– Úgy tűnik, tényleg szorosan együttműködik a Gál család. A közös munka erősíti az összetartást?

– Persze, bár időnként gondot okoz, hogy óhatatlanul is hazavisszük a munkát, és nehéz kikapcsolódni, ha otthon is ugyanaz a téma. De mivel nem egy már működő családi pincészetet működtetünk tovább, hanem a legelejéről, a szőlőültetéstől kellett kezdenünk mindent, és felépítenünk a borászatot, ez megerősítette a kapcsolatot a család tagjai között. A gyermekeim pedig az eredményeinket továbbvihetik, és úgy tűnik, tovább is viszik.

– Minden bornak és minden borásznak van története. Az öné hogyan szól?

– A nagyszüleim munka mellett, kikapcsolódásként foglalkoztak szőlővel, és nekem sokszor kellett nekik segítenem. Gyermekként nem mindig örömmel tettem ezt, de egyre inkább megszerettem. Édesapám szintén nagyon örült, amikor borászatra adtam a fejem, talán ő is titokban ezzel szeretett volna foglalkozni az esztergályosszakma helyett. Így a szüleim sokat segítettek, hiszen a kezdetekkor még kicsik voltak a gyermekeim, a legtöbb munka a szőlőben pedig pont az iskolakezdés körül adódott.

– Számtalan borászgenerációt ismerünk, ahol a gyermek szinte készen kapta a pincészetet, már-már kitaposták az útját. Mennyivel nehezebb a nulláról kezdeni?

– Valamilyen háttér mindenképp előnyt jelent, viszont a szülő árnyékában dolgozni nehéz lehet. Emellett erkölcsi teher, borász elődökkel méltónak kell maradni a névhez.

A rozék szerény királynője Gálné Dignisz Éva (galéria)

A Gál Pincészet néhány eredménye

Az Európai Unió Tanácsának Magyar Elnöksége 2011
Kékfrankos rozé 2010 – az EU-elnökség borválogatásában
Pinot noir rozé 2010 – az EU-elnökség borválogatásában

MUN-DUS Nemzetközi Borverseny 2013
Olaszrizling 2012 aranyérem
Vinalies Internationales 2013 Paris
Cserszegi fűszeres 2012 ezüstérem
XXXIII. Országos Borverseny 2012
Szent Márton rozé 2011 aranyérem
Pinot noir rozé 2011 ezüstérem
Cabernet sauvignon 2009 ezüstérem
Rajnai rizling 2011 ezüstérem
Balaton-felvidéki chardonnay 2011 ezüstérem
Szürkebarát 2011 ezüstérem
– 1999-ben ültették az első szőlőtőkéket, 2004-ben pedig a családi borház is felépült Szigetcsépen, a Csepel-sziget déli részén. Felkapják az emberek a fejüket a terület nevét hallva, amely nem borvidékként híresült el?

– Árpád vezér a lovászáról nevezte el a szigetet, és itt voltak a királyi szőlőterületek is. A szigetcsépi ültetvény mellett viszont egy kevésbé szélsőséges időjárású, biztonságosabb helyen is szerettünk volna szőlőt, így a Balaton északi partján, Lesencefalun is lett egy kisebb birtokunk.

– A rozék királynőjének nevezik. Nem fél attól, hogy e cím miatt háttérbe szorulnak vörös és fehér boraik?

–Nem szeretem ezt így kijelenteni, mert sok szép rozét termelnek például az Alföldön is. Bár a pincészetünket gyakran ezekről ismerik, félek, hogy a többi borunk elsikkad mellettük. Büszke vagyok a címre, de a rajnai és az olaszrizlingre, meg a cserszegi fűszeresre talán még büszkébb, ezért őket is küldjük versenyekre, ahol szépen szerepelnek.

– Egy borász a sajátjaiból választhat kedvencet?

– Igen, én is sokszor visszagondolok, mikor melyik borunk tetszett a legjobban. 2006-ban például a cserszegi fűszeres, a 2008-ban a szürkebarát, most a 2013. évjáratú olaszrizling és a kékfrankos rozé.

– Hogy értékeli a tavalyi évet, és mit jósolna 2014-re?

– Érdekes év volt 2013, a megszokottnál élénkebb savtartalmú borok születtek, köztük szép rozék és fehérek. Erre az esztendőre még nehéz jósolni. Az már látszik, hogy korábban fakadnak a rügyek, de a hidegebb tavaszi napokon sok minden múlik. Egyelőre imádkozunk, hogy ne jöjjön a fagy.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekete leányka lett Szeged bora

A XX. Szegedi Borfesztivál versenyén a ménesi borvidékről érkezett Balla Géza száraz, vörös, 2011-es Fekete leánykáját választották meg Szeged borának. Tovább olvasom