Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Linbrunn Pincészet – Szép szőlőből szép borokat

A Linbrunn Pincészet Villányban 22 hektáron gazdálkodik.

– Hogyan mutatnád be a pincészeteteket?
Kertész Katinka: – A Linbrunn Pincészet 2010-es megalakulásával régi álmunk vált valóra. A névadással nagymamám előtt tisztelegtünk, aki vincellér nagyapja révén beleszületett a szőlőbe, és Villányban is a szőlőművelés volt az élete. Mi most 22 hektáron gazdálkodunk. Ebben kihívás is bőven van! A névadásban, a szőlőművelésben ott vannak a nők, és a pincészetben mi, „Linbrunn lányok" sokat dolgozunk: Dorisszal, az unokanővéremmel, a fesztiválokon Beatrix segít, számíthatunk húgomra és édesanyámra is. Bár Villány tradicionálisan vörösbortermelő vidék, komoly fi gyelmet szentelünk a fehérborainknak is. Fehérből rajnai rizlingünk és chardonnay-nk van Hajdúson. Vöröszszőlőink a Remete-dűlőben és nagyrészt a Bocor-dűlőben vannak: kékoportó, blauburger, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, syrah, kékfrankos. Most fordul termőre a pinot noir-ültetvényünk. Szeretnénk rozéra szüretelni, ez a szőlő izgalmas, érzékeny fajta, meg kell találni a helyét, és akkor nagyon jó borokat tud adni. A főborászunk Kvassay Levente, akivel igazi kaland együtt dolgozni.

www.linbrunnpinceszet.hu

– Mi a pincészet ars poeticája?
K: – Szép szőlőkből készítünk szép borokat. Ehhez magas tőkeszámmal telepítettük a szőlőket, prémiumra metszünk, és hozamkorlátozással műveljük. Kézzel szüreteljük, válogatjuk a fürtöket. Szeretnénk a villányi hagyományokat újítva, követve letisztult, fajtajellegű borokat készíteni a bor által igényelt hordóhasználattal, türelemmel, odafigyeléssel. Nem a cicoma a lényeg. Hanem hogy ami az asztalra kerül, az igazi, minőségi bor legyen.

– Mire vagytok a legbüszkébbek?
K: – A közelmúltban a portugieserünk a nemzetközi Portugieser du Monde versenyen aranyérmet kapott. Erre nagyon büszke voltam. A 2013-as kékfrankos rozénk a Villányi Borversenyen elnyerte a „2014 Villányi Legjobb Rozé" címet. A Linbrunn Syrah 2011 a Vinagorán aranyérmet kapott, és bekerült a Népszabadság top 100 legjobb magyar bora közé, vörösborok között a 13. helyen. Az egyik személyes kedvencem a Gemini, amely egy fehér cuvée, a Magyarországi Újbor és Sajt Fesztiválon aranyat kapott. 2010-es elindulásunk óta szép eredményeink vannak, de az igazi megerősítés az, amikor az embereknek ízlik a borunk, szívesen választják és isszák.

– Hol lehet benneteket megtalálni?
K: – Most a Szegedi Borfesztiválon, ahol majdnem minden borunk kóstolható lesz. Szegeden többször tartunk borvacsorát is, a boraink vinotékákban is kaphatók.

AKI EZT AZ INTERJÚT BEMUTATJA NÁLUNK A SZEGEDI  BORFESZTIVÁLON, EGY PALACK ARANYÉRMES PORTUGIESERT 50%-OS ÁRON VÁSÁROLHAT!

(X)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dula Szőlőbirtok és Borgazdaság – a név és a tradíció kötelez

A Dula Szőlőbirtok és Borgazdaság birtokában egri és Tokaj-hegyaljai szőlők vannak. Tovább olvasom