Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Versenyen a szegedi borfesztivál nedűi

Szeged - A Szegedi Borfesztivál hagyományos programja a borverseny, amelyet idén a Szent János Hotelben rendeztek meg. A megmérettetésre 130 mintát küldtek a borászok. A legtöbb pontot Günzer Tamás 2011-es Villányi Chardonnay-je kapta.
Szeged Borfesztivál 2012 - Borverseny. Fotó: Frank Yvette (galéria)
– A borverseny történetében idén küldték be a legtöbb mintát: 19 rozét, 46 fehér-, 41 vörös- és 24 desszertbort kóstolhatott a zsűri – tudtuk meg Horváth Erzsébettől. A XVIII. Szegedi Borfesztivál borversenyének szervezője elmondta: idén kimagasló arányban szerepeltek a rozék, ami azért örvendetes, mert a borfogyasztók, a fiatalok körében is ez a borfajta a legnépszerűbb.

Szeged Borfesztivál 2012 - Borverseny. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Eredmények

A döntés szerint a legmagasabb pontszámot Günzer Tamás 2011-es Villányi Chardonnay-je kapta. A borverseny legszebb fehérbora a 2011-es Frittmann Kunsági Ezerjó lett. A vörösborok közül a legszebbnek a Szeleshát Szőlőbirtok 2008-as évjáratú Szekszárdi Nomádját találták. A legszebb desszertbor pedig a Monyók Pincészet 2002-es évjáratú 6 Puttonyos Aszúja lett. Az eredmények néhány napon belül a Szegedi Városkép Kft. honlapjára is felkerülnek.

– A rozé most valóban nagy divat. Ezt bármelyik borász elő tudja állítani fehérbor-technológiával kék szőlőből – hallottuk Frittmann Jánostól. A borverseny elnökétől megtudtuk: 100 pontos OIV-rendszerben bírálták a nedűket. Figyelembe vették a színt, az illatot, az ízt, az összbenyomást.

A 20 főből álló szakmai zsűribe a legjobb szakembereket hívták meg az ország minden borvidékéről: kutatóintézeti munkatársak, borászok, szakújságírók, borkereskedők foglaltak helyet az ítészek között. A társadalmi zsűri tagjait a fesztivál támogatói és a szegedi közélet szereplői közül delegálták.

– A 10 fős társadalmi zsűri részvétele azért nagyon fontos, mert a szó jó érelmében össze kell hangolni a fogyasztói és a szakmai véleményt. Kiderül, mi a fogyasztók elvárása, ezt a verseny eredménye jelzi a borászatok felé, amelyek így megismerhetik az aktuális trendeket, divatot, stílusirányt, vagyis azokat a borokat, amelyeket a fogyasztók preferálnak – magyarázta Frittmann János, a 2007-es év borásza.

Szeged Borfesztivál 2012 - Borverseny. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Emelkedett hangulatban zajlott a zsűrizés tegnap a négycsillagos Szent János Hotelben. Az ítészektől megtudtuk: a zsűri lelkiismeretes tagjai mindig felkészítik ízlelőbimbóikat a kóstolóra. Közvetlenül előtte például nem tanácsos fogat mosni, cigarettázni vagy kávét inni. Sőt az édességektől is tartózkodni kell. 

Szeged Borfesztivál 2012 - Borverseny. Fotó: Frank Yvette (galéria)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged Borfesztivál 2012 - három szín: fehér

Arról már mindenki hallott, hogy a vörösbornak milyen jótékony hatásai vannak. Azt azonban kevesen tudják hogy a fehér nedű is pozitívan hathat a szervezetre. Tovább olvasom