Bulvár, celeb

2014.06.19. 12:34

Elhunyt Horace Silver amerikai dzsesszzongorista, zeneszerző

Elhunyt 85 esztendős korában Horace Silver dzsesszzongorista, zeneszerző, a hard bop ritmikus dzsesszstílus egyik úttörője.

A connecticuti Norwalkból származó Silver zenei ízlését a Zöld-foki szigetek folkzenei hatásai formálták, mivel családja az Afrika nyugati partjainál fekvő egykori Portugál gyarmatról emigrált az Egyesült Államokba. Apja több hangszeren, hegedűn, gitáron és mandolinon is játszott.

Zenei pályafutása során mások mellett együtt muzsikált Oscar Pettiford dzsesszbőgőssel és Art Blakey dzsesszdobossal. Silver zongorán és szaxofonon játszott, és mielőtt megalapította volna saját kiadóját Silveto Records néven, három évtizeden át a Blue Note Records adta ki lemezeit - ismertette csütörtökön a BBC News.

Első albumát a hard bop kialakulásának mérföldköveként tartják számon.
Zeneszerzőként is elismerést vívott ki magának a dzsesszéletben. Legismertebb munkái közé tartozott a Zöld-foki szigetek népzenéje ihlette Song For My Father című szám, valamint a gospeles jellegzetességeket viselő The Preacher.

Munkái egy sor Miles Davis-albumon is hallhatóak, köztük az 1954-es Walkin' című korongon.

"Nem csak termékeny, de páratlan komponista is volt. Még egy standard 12-ütemű blues is varázslatossá vált a kezei között" - mesélte a szerdán elhunyt zenészről Phil Pastras, Silver 2006-ban megjelent Let's Get to the Nitty Gritty című könyvének szerkesztője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!