Betegség

2022.03.24. 06:42

Rusvai figyelmeztet: újabb járvány jöhet, ez a korosztály a legveszélyeztetettebb

Most, hogy lecsengőben a koronavírus-járvány, újabb kór terjed Magyarországon.

Nincsenek véletlenek – derül ki a jól ismert virológus szavaiból, akinek magyarázatai világossá teszik, miért kapott erőre az influenzavírus és miért pont a 12 év alattiak körében terjed.


Viszlát maszk, üdv influenza!

„Most, hogy a koronavírus-járvány lecsengőben van és nem kell maszkot viselnünk, az influenza terjed” – hívja fel a figyelmet dr. Rusvai Miklós


„Kicsit több most az influenzás megbetegedés, és úgy tűnik, hogy egyre jobban gyarapszik a számuk. Attól azonban nem kell tartani, hogy a mostani influenza agresszívabb lenne, mint amit a korábbi években tapasztaltunk” – nyugtat meg mindenkit a virológus.

 

Elsősorban a gyerekek körében terjed

 

Rusvai doktor szerint feltűnő, hogy elsősorban a 12 év alatti korosztályt fertőzi az influenza, amelynek az okait a következőkkel magyarázza: 


„Törvényszerű, hogy a gyerekeket jobban fertőzi az influenza, mivel mi, idősebbek már többször is átestünk a fertőzésen, ennél fogva már védettebbek vagyunk. Legutóbb 2015-ben volt igazából influenzajárvány Magyarországon. Bár később is voltak influenzás esetek egészen 2020-ig, a számuk már nem volt annyira jelentős. 

A gyerekeket eddig túlnyomó többségükben a vírus még nem fertőzte át és oltást sem kaptak, következésképpen ők azok, akik nem védettek. Emiatt most az ő körükben a leggyakoribb az influenzás megbetegedés.”

 

Nem kizárt a járványveszély

 

„A tapasztalatok azt mutatják, hogy a Covid május közepén tűnik el, az influenza pedig nálunk jellemzően március elején szokott jelentkezni, de bőven belefér, hogy április közepéig, végéig sajnos ebből még járvány is kialakulhat, főleg az iskolákban és óvodákban” – vélekedik Rusvai Miklós. Hozzáteszi: „Jellemzően légzőszervi tünetek, tüsszögés, köhögés, orrfolyás, láz jelentkezik az influenzás megbetegedéseknél. Tehát nehéz megkülönböztetni az influenzát a Covidtól. Annyi a különbség, hogy a tesztelt páciensek Covidra negatívak, míg az influenzára pozitív eredményt produkálnak” – összegez a szakember a Ripostnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!