Bulvár, celeb

2009.02.03. 22:12

Átadták a 40. Magyar Filmszemle díjait

Kedden este átadták a 40. Magyar Filmszemle díjait a Budapest Kongresszusi Központban megrendezett díjátadó záróünnepségen.

Az Arany Orsó-díjat Mátyássy Áron vehette át Utolsó Idők című alkotásáért, a legjobb szórakoztató közönségfilm díját Herendi Gábor kapta Valami Amerika 2. című alkotásáért. A legjobb rendező díját Gárdos Péternek ítélték oda, Tréfa című filmjéért. A legtöbb, összesen négy elismerést az "1" című film kapta az idei filmszemlén.

A legjobb operatőrnek járó elismerést Tóth Widamon Máté vehette át "1" című alkotásért. A legjobb forgatókönyvírónak járó elismerésben Hegedűs Bálint részesült a Mázli című filmért. A legjobb női alakítás díját Ubrankovics Júliának ítélte a zsűri a Majdnem szűz című filmben nyújtott teljesítményért, a legjobb férfi alakítás díját pedig Lukáts Andor kapta a Príma Primavera és a Mázli című filmben nyújtott szerepjátékáért. A legjobb elsőfilmesnek járó Simó Sándor-díjat megosztva Szajki Péter és Szabó Simon kapta.

A legjobb producernek járó díjat Csáky Attila vehette át. A legjobb eredeti filmzene díját Márkos Albert és Harcsa Veronika kapta az Utolsó Idők című filmért, látványtervezői díjban Lányi Fruzsina, Pater Sparrow, és Varga Judit részesült az "1" című filmért. A legjobb vágónak járó Arany Olló-díjat Kiss Vanda kapta az "1" című alkotásért. A legjobb hangmérnöknek járó Aranymikrofon-díjat Major Csaba vehette át a Mázli, a Valami Amerika 2., és a Pinprick című filmekért.

A legjobb kisjátékfilmnek járó díjat Ujj Mészáros Károly és Schwechje Mihály megosztva kapta az Alena utazása és a Hideg berek című filmért. A legjobb tudományos-ismeretterjesztő film kategória díját Mosonyi Szabolcs és Kollányi Ágoston megosztva vehette át a Pannon sivatag, illetve Korhadó múlt, porladó jövő? című alkotásáért. A dokumentumfilmek fődíját megosztva kapta Somogyvári Gergő - Feszt Judit: Csempelevél, valamint Papp Gábor Zsigmond: Kémek a porfészekben című filmjéért. A legjobb tv-filmnek járó elismerést Ferenczi Gábor kapta A barátkozás lehetőségei című munkájáért.

A Mozisok Országos Szövetségének elismerésében Ternovszky Béla részesült a Macskafogó 2-ért, valamint Sas Tamás a 9 és 1/2 randi című filmért. A külföldi filmkritikusok Gene Moskowitz díját Nagy Viktor Oszkár kapta, Apaföld című filmjéért. A film.hu elismerését Goda Kriszta vehette át a Kaméleonért. A diákzsűri Zöld Holló díját Mátyássy Áron: Utolsó idők című filmje kapta.

A szemle január 27-én kezdődött. A versenyprogramban kereken 100 alkotás: 18 nagyjátékfilm, 30 kisjátékfilm, 31 dokumentumfilm, 12 tudományos-ismeretterjesztő film, és 9 televíziós film indult. A 40. Magyar Filmszemle abszolút látogatói csúccsal zárult, az egy hét alatt több mint 51 ezren voltak kíváncsiak a magyar alkotásokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!