Bulvár, celeb

2009.01.05. 20:11

Elhisszük a romantikus filmeket, de milyen áron?

Egy tanulmány azt boncolgatta, milyen hatással vannak a párkapcsolatra a romantikus filmsikerek. A kutatók szerint már egyetlen romantikus film is elegendő ahhoz, hogy az embereknek megváltozzon a véleményük a romantikáról és a szerelemről.

Az emberek imádják a romantikus filmeket, ahol a suta vagy éppen szívtipró férfi az első randira hívja szíve hölgyét. A kutatók arra jöttek rá: a romantikus filmek potenciálisan egészségtelenül hatnak a párkapcsolatokra, mert a valódi világtól elrugaszkodó elvárásokat alakítanak ki a párokban. Ugyanakkor azt sulykolják, hogy a feleknek semmit sem kell tenniük azért, hogy működjön a kapcsolatuk.

A kutatók szerint már egyetlen romantikus film is elegendő ahhoz, hogy az embereknek megváltozzon a véleményük a romantikáról és a szerelemről. A nézők közül ugyanis sokan azt hiszik: a tökéletes kapcsolat minden erőfeszítés nélkül megadatik.

Dr. Bjarne Holmes, a kutatás vezetője azt mondta: - Nem akarjuk elrontani a szórakozását senkinek, tehát nem mondjuk azt, hogy az emberek egyáltalán ne nézzenek romantikus filmeket. De azt viszont határozottan ki kell jelentenünk, ha az emberek nagyobb fenntartással fogadnák a romantikus filmek üzeneteit, ugyanis a legtöbb ember nem képes elfogadni a romantikus filmek láttán, hogy az ideális szerelem nem létező és nem valóságos dolog. A tanulmány szerzője, dr Holmes munkatársaival 1995 és 2005 között 40 mozit vizsgált, pontosabban az ott vetített romantikus filmekre fókuszáltak. A legmeghatározóbb vígjátékok - például az Aludj csak, én álmodom - olyan párokat mutattak be, akik első látásra beleszerettek egymásba, tehát a sors ideáját sulykolták a nézőbe, azt, hogy a tökéletes partner egy pillanat alatt megtalálható.

Az emberek a mozi hősökkel kapcsolatban sokkal elnézőbbek: például nem zavarja őket, ha egy romantikus filmben az egyik szereplő megcsalja a másikat. Ez bocsánatos bűnnek gondolják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!