Filmet forgatnak a hollywoodi forgatókönyvíró, Mankiewicz életéről - Már azt is tudni, ki fogja alakítani

Mankiewicz olyan klasszikus produkciókon dolgozott, mint az Óz, a nagy varázsló (1939), a Szőkék előnyben (1953) vagy az Aranypolgár (1941).

Gary Oldman Oscar-díjas angol színész alakítja Herman Mankiewicz forgatókönyvírót a David Fincher rendezésében készülő életrajzi drámában – számolt be róla a The Hollywood Reporter csütörtökön.

Mankiewicz eredetileg újságíró volt, később ő írta Orson Wellesszel az Aranypolgár című filmklasszikus (1941) forgatókönyvét. A Mank című film, amely Mankiewicz becenevére utal, a Netflixnél készül. Fincher a tervek szerint ősszel kezdi forgatni a korabeli hangulatot felidézve fekete-fehér filmszalagra.
    
Fincher már húsz éve is meg akarta csinálni ezt a filmet, most apja, Jack Fincher jegyzi a forgatókönyvet. A rendező Cean Chaffin és Doug Urbanski producerrel dolgozik együtt.
    
Mankiewicz riporter és kritikus volt az 1920-as években, emellett tagja lett a híres New York-i irodalmi társaságnak, az Algonquin Kerekasztalnak. A húszas évek végén azonban a Paramount Hollywoodba csábította, ahol éppen akkor kezdődött a hangosfilmek korszaka.
    
“Milliókat lehet felmarkolni és az embernek csak idiótákkal kell versenyeznie” – csalogatta egy New York-i írótársát, Ben Hechtet Hollywoodból.
    
Mankiewicz olyan klasszikus produkciókon dolgozott, mint az Óz, a nagy varázsló (1939), a Szőkék előnyben (1953) vagy az Aranypolgár (1941). Az Oscar-díjas film forgatókönyvén Mankiewicz és Welles is dolgozott, de a rendező utóbb azt akarta, hogy csak egyedül szerepeljen a stáblistán. Mankiewicz támogatói hangosan kántálták a becenevét, amikor az Aranypolgár forgatókönyvírói Oscarját bejelentették. A trófeát egyébként mindketten megkapták, de a díjátadón egyikük sem vett részt.
    
Fincher legutóbb a Holtodiglan című filmet rendezte 2014-ben. Azt követően a Z világháború folytatását készítette volna, de azt végül túl költségesnek találták.
    
Oldman A legsötétebb óra című életrajzi filmben Winston Churchill megformálásáért 2018-ban kapott Oscar-díjat.

szponzorált tartalom
Akár tíz évig is velünk maradhatnak az eldobált csikkek
Évszázadok óta nem tapasztalt visszaesés lehet idén a brit gazdaságban
Az előrejelzések szerint 11%-nál is nagyobb mértékben zuhan ebben az évben a GDP.
Kilencéves csúcsra gyorsult a kínai ipari vállalatok nyereségnövekedése októberben
A koronavírus-járvány okozta visszaesést követő helyreállás így már fél éve töretlen.
Kereken 100 éve született Lakat Károly labdarúgóedző
A magyar olimpiai válogatott szövetségi kapitányaként két aranyérmet is nyert.
Értékes Klimt-festményt kapott ajándékba a bécsi Leopold Múzeum
A Dionüszosz oltára című mennyezetkép vázlatát egy fiatalkoruk óta lelkes Burgtheater-látogató házaspár vásárolta meg.
Közelíti a fertőzöttek száma a 70 milliót, a halálos áldozatoké 1,4 millió a világon
Egy nappal korábban 60 346 970 fertőzöttet tartottak nyilván.
Elindult a fényvillamos Budapesten
A fényvillamos a hét különböző napjain a 2-es mellett a 42-es, az 50-es, az 56A, az 59-es, a 62A és a 69-es vonalakon közlekedik január 6-ig.