Hallgassa élőben!
Fotó: Bors

Meg kellett műteni Vastag Tamás szívét

Csaknem három évtizedig veleszületett szívbetegséggel élt együtt Vastag Tamás. Tudta, hogy meg kell műteni, de mindig halogatta a beavatkozást. Végül a karanténidőszakban rászánta magát, és örül, hogy megtette.

Hosszú évek hallgatása után rukkolt elő új dallal és klippel Vastag Tamás, Fonogram-díjas énekes. Zenei pályafutásának parkoltatása nem tudatos döntés volt, a 29 éves művésznek egyszerűen nem maradt ideje zenei karrierje építésére, de arra sem, hogy egy régóta halogatott műtétet elvégezzenek rajta. A koronavírus azonban az ő életében is átírta a fontossági sorrendet.

„Az egyik színházi feladat hozta a másikat, mire felocsúdtam, már ott tartottam, hogy a színház és a gyerekek mellett nem maradt időm dalt szerezni – mesélte a Bors megkeresésére Tamás.

– Aztán »nagyon jó ritmusérzékkel«, pont a lezárások előtt úgy döntöttem, váltok. Jeleztem a színházban, hogy a jövőben egy kicsit megint a zene felé szeretnék fordulni.”

A zenész természetesen ironizált, amikor jó ritmusérzéket említett, hiszen míg a színházakban dolgozó művészek már próbálhatnak, online előadást tarthatnak, addig a zenészek lassan egy éve fellépés nélkül maradtak. Bár, adódik időnként néhány lehetőség.

„A karantén alatt a barátokkal rengeteg időt töltöttünk ötleteléssel, zenéléssel, ezekből a beszélgetésekből született meg a Harangok című dalom is, köszönet érte Patocska Olivér, Barabás Dávid és Tóth Zsuzsi barátaimnak.”

Ehhez a dalhoz készült klip is, ami többek között azért különleges, mert Tamás két fia, a négyéves Samu és a hároméves Péter is szerepet kapott benne.

„Kivételes alkalom, hogy a gyermekeimet szerepeltetem, nem mutogattam őket eddig és ezután sem fogom

– meséli Tamás. – A Harangok című dalhoz készült klip azonban egy önéletrajzi ihletésű dalhoz készült, a fiatalkori énemet játssza el a nagyobbik fiam, Samu. Mivel a gesztusai tökéletes másolatai az enyémnek, hasonlít is rám, nem volt kérdés a választás.”

A zenészt nem csak az alkotásban segítette a karanténidőszak, a leállás alatt végre rávette magát arra a szívműtétre, melyet már évekkel ezelőtt el kellett volna végezni. A rendetlenkedő szíve ugyanis a legváratlanabb szituációkban hozta kellemetlen helyzetbe, néhányszor koncerten is.

„Ugyanaz a szívbetegségem, mint Majkának: egy velem született ritmuszavar, amit katéteres műtéttel állítottak helyre

– mondja Tamás. – Már jó ideje meg kellett volna csináltatni, mert időnként furcsa tüneteket tud okozni.

Rossz érzés, amikor a normális tempó mellett beüt egyet a szív, pláne ha az ember a színpadon áll. Időnként előfordult velem, ilyenkor igyekeztem úgy tenni, mintha mi sem történt volna.”

Tamás azt mondja, hogy ezzel a problémával – ha nem műtik meg – valamennyit romlott volna az életminősége, úgyhogy áldja a sorsot, hogy túl van rajta.

„Dr. Gellér László professzor kezei között, a Városmajori Klinikán, igazán biztonságban éreztem magam, már a műtét másnapján arra gondoltam, hogy miért nem jöttem előbb ide…

Sokkal jobbnak érzem most a szívemet, felszabadító érzés túl lenni a beavatkozáson.”

 

Hozzászólások

A bronzéremért küzdhet a Sopron a női kosárlabda Euroligában
A Sopron Basket 72-61-re kikapott a spanyol Salamancától a női kosárlabda Euroliga isztambuli négyes döntőjének a pénteki elődöntőjében.
A regisztráltak kétharmada már megkapta az oltást
Eddig 4 millió 219 ezer ember regisztrált az oltásra, kétharmaduk (66 százalék) már meg is kapta az oltást – közölte a koronavirus.gov.hu pénteken.
Lemond Raúl Castro kubai pártelnök, Fidel Castro öccse
Raúl Castro, a Kubai Kommunista Párt elnöke a párt 8. kongresszusának pénteki nyitónapján bejelentette, hogy lemond tisztségéről és átadja a vezetést egy fiatalabb generációnak.
Romániában gyorsul, de kifulladás jeleit mutatja az oltáskampány
Romániában a héten csaknem másfélszeresére emelkedett, péntekig megközelítette a 80 ezret a koronavírus ellen beadott vakcinák napi üteme.
Olaszország megkezdi csapatai kivonását Afganisztánból
A következő napokban megkezdődik a Kabulban és Herat térségében szolgáló, több mint nyolcszáz fős olasz kontingens kivonása Afganisztánból.
A válaszadók 82 százalékát megnyugtatja a klasszikus zene
A zenehallgatók 82 százalékát megnyugtatja a klasszikus zene a Liszt Ferenc Kamarazenekar megbízásából készült reprezentatív felmérés szerint.