Hallgassa élőben!
Fotó: Shutterstock

Félnünk kellene? Gigantikus égitest közelít felénk, a pályája és a mérete is nagyon szokatlan

A Naprendszer külső részén szinte hemzsegnek a titokzatosabbnál titokzatosabb objektumok – az egyik ilyen hamarosan meg fog közelíteni minket.

Csillagászok egy csoportja olyan égitestet figyelt meg, ami pályája alapján több mint 600 ezer évente kerüli meg a Napot – olvasható a New Atlas című tudományos portálon az Origo cikke szerint.

A 2014 UN271 katalógusjleű objektumot a 2014 és 2018 között zajló Sötét Energia Felmérés nevű program keretében figyelték meg először.

Az égitest gigantikus, szélessége 100 és 370 kilométer között van.

Eredetét illetően a szakértők csak tippelni mernek, valószínűleg egy szokatlanul nagy üstökös lehet, ilyen hatalmas objektum azonban még nem érkezett a Naprendszer pereméről.

Hasonló méretű, ha nem nagyobb, mint a Sarabat által felfedezett C/1729 P1 óriásüstökös, és kétségtelenül a valaha észlelt leghatalmasabb Oort-felhőből érkező objektum„– mondta Sam Deen amatőrcsillagász.

Még érdekesebb a 2014 UN271 pályája.

Rendkívül excentrikus, azaz nagyon lapult pályán kering, a belső Naprendszer és a csillagközi tér határát jelölő Oort-felhő között utazik. Keringési ideje 612 190 év.

A 2014 UN271 jelenleg 22 csillagászati egységre (CSE) van a Naptól (1 csillagászati egység a Nap-Föld távolság).

Ez azt jelenti, hogy már közelebb van hozzánk, mint a 29,7 CSE-re található Neptunusz.

Az elkövetkező időszakban az objektum még jobban megközelít minket, néhány év múlva már ”mindössze„ 10,9 CSE távolságra lesz tőlünk.

Ha az objektum üstökös, napközelbe érve láthatóvá válik majd jellegzetes kómája (a mag körül keletkező ködszerű gázfelhő) és csóvája.

Szabad szemmel és egyszerűbb távcsövekkel sajnos nem fogjuk látni, profi teleszkópokkal, műszerekkel azonban a kutatók részletesen tudják majd tanulmányozni az égitestet.

A belső Naprendszer meglátogatása után a 2014 UN271 visszatér a sötét űrbe, és megkezdi több százezer évig tartó útját az Oort-felhőig.

Borítókép: illusztráció

Hozzászólások

Makovecz Imre tervezte a pusztaszeri ravatalozót
A pusztaszeri ravatalozó 1989-ben épült Makovecz Imre tervei alapján. Korszerűsítésében, átalakításában Máté Gábor polgármester elképzelései is érvényesültek, aki a tervekről folyamatosan egyeztetett a legendás, iskola- és stílusteremtő építész egyik munkatársával, Csernyus Lőrinccel.
A kormány jogi lépéseket fog tenni a Norvég Alap ügyében
Magyarország nem fogadja el Norvégia diktátumát.
Klasszikus mesterhármas a Spílereken
A TV2 csoport újabb hosszú évekre megszerezte a Premier League közvetítési jogait, sikerült bővítenie a La Liga-kínálatot és újdonságként érkezik a Bundesliga is. Augusztustól újra a foci uralja a Spíler1 TV és Spíler2 TV műsorát, a 2021/22-es idényben 68 német első- és másodosztályú, 190 angol és több mint 380 spanyol bajnoki mérkőzés lesz látható a szezon során. Rangadók, sztárcsapatok, világklasszisok és magyar büszkeségeink: ezt kínálják a prémium Spíler sportcsatornák!
Csütörtökön sokfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani
A legmagasabb nappali hőmérséklet tág határok – 19-34 fok – között várható.
Terelőversenyen mérik össze tudásukat a magyar pásztorkutyák
Az eseménysorozaton keresztül a látogatók betekintést nyerhetnek a hagyományos pásztorélet mindennapjaiba is.
Tragédia: 15 éves lány kapott szívrohamot, miközben egy idősebb férfival szexelt
A férfi még el tudta vinni egy Sao Paulo-i kórházba, de az orvosok már nem tudták megmenteni.