Hallgassa élőben!
Fotó: Shutterstock

Nem vicc, tényleg óvszert kell használni a Favipiravir mellé – ezért

A Favipiravir betegtájékoztatójában furcsa dologra hívja fel a figyelmet a gyártó: a férfiaknak a szedése alatt és után érdemes óvszert használniuk. De vajon miért?

Sokan felkaphatják a fejüket az új koronavírus elleni gyógyszer, a Favipiravir betegtájékoztatóját olvasva, pláne, ha az erősebbik nemhez tartoznak.

A javallatok között ugyanis az szerepel, hogy a férfiaknak a szedése alatt és az azt követő 7 hétben érdemes hatékony fogamzásgátló módszert alkalmazniuk, azaz óvszert. Nem, nem azért, mert a Favipiravir elősegíti a fogamzóképességet, hanem azért, mert bejut az ondóba, és ezáltal a férfi partnerébe is, könnyedén.

Ha a nő pedig éppen várandós, vagy netalán közelebbi vagy távolabbi tervek között szerepel a gyermekvállalás, akkor ezt negatívan befolyásolhatja a Favipiravir, és igen, még közvetetten is, az ondó által – írja a Ripost.

 

De hogy mekkora veszély is rejt ez valójában?

A Favipiravir japán hatóanyag, de nyilván Japánban is, csakúgy, mint más fejlett régiókban hasonló irányelvek vannak. Ezek olyan elővigyázatossági intézkedéseket tartalmaznak, amelyek lényegében kizárják, hogy akárcsak egyetlen, esetlegesen káros molekula is bejusson a várandós nő, és rajta keresztül a magzat szervezetébe.

Egy Európai Uniós tanulmány szerint azonban a helyzet nem ennyire veszélyes, a számítások szerint ugyanis ezen a módon – közösüléssel, ondóval – igen csekély Favipiravir tud bejutni a nő vérébe, onnan pedig akár a méhlepénybe és a magzatba.

Egyes állatkísérletek azonban felvetették azt, hogy a kockázat mégsem zárható ki teljesen, de a patkány esetében az ejakulátum közvetlenül bejut a méhbe, míg embernél nem, így a magzatot ember esetében csak az anya véréből érheti kémiai behatás.

Ám mivel minden csekély lehetőséget érdemes kizárni, hiszen a gyógyszer bizonyítottan káros a magzatra, és gondot okozhat a baba tervezés esetében is, nem árt óvatosnak lenni.

Így lehet igényelni

A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a favipiravir hatóanyagú gyógyszer gátolja a vírusok szaporodását, így az otthon megkezdett antivirális kezeléssel megakadályozható a koronavírusos betegek kórházba kerüléseírja a koronavírus.gov.

A gyógyszer alkalmazásának szükségességéről tehát a háziorvos dönt, és az a patikákban recept ellenében ingyenesen kiváltható.

A gyógyszeres terápia javasolt hossza 5 nap. A gyógyszer alkalmazásához beleegyező nyilatkozat és a betegtájékoztató megismerése szükséges. A gyógyszer magzatkárosító hatása miatt nem alkalmazható várandósság alatt.

A felírt gyógyszert a beteg megbízottja a TAJ-szám bemondása alapján bármely közforgalmú gyógyszertárban térítésmentesen kiválthatja. A gyógyszert kiváltó személyek a gyógyszer mellé megkapják az alkalmazására vonatkozó tájékoztatót az erre vonatkozó beleegyező nyilatkozattal együtt.

Borítókép: illusztráció

Hozzászólások

A Pick-Szeged döntetlent játszott Kielben
A Pick Szeged 32-32-es döntetlent játszott a német THW Kiel otthonában a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének ötödik fordulójában, szerdán – írja az MTI.
Aljas provokáció a baloldal helyszínválasztása a békemenet szervezői szerint
Most is félnek a békés, nemzeti érzelmű tömegtől.
Wolf Kati szexi miniruhában mutatta meg hosszú combjait
Elképesztően néz ki.
Idén is kapnak tűzifát a rászorulók
Az idén is ötmilliárd forintos keretre pályázhattak az önkormányzatok a szociális tüzelőanyag-programban, a lehetőséggel 2351 település élt.
Minden jegy elkelt az Elk*rtuk első heti vetítéseire
A Corvin Moziban a jegyeladások alapján az őszödi beszéd utáni eseményeket feldolgozó film érdekli legjobban a magyarokat mozinézőket.
Szenvedély és tragédia a színen
A fiatalság szertelensége, a művészlét keserédes, rögös mindennapjai elevenednek meg vágyakkal és szenvedéllyel fűszerezve a Szegedi Nemzeti Színház soron következő bemutatójában.