Bulvár, celeb

2011.10.16. 01:19

Tizenöt éve volt egy Bál az interneten

Interneten élőben közvetítenek egy rockkoncertet. Mi ebben a truváj? Ma már semmi. De másfél évtizede hatalmas bravúr volt. Egy magyar együttesnek sikerült. Az akkor tizenöt éves KFT megpróbálta, és megcsinálta.

Garai Szakács László

1996 októberében a Budapest Sportcsarnokban telt házas koncertet adott a KFT zenekar. De nemcsak ott lehetett látni a show-t, hanem az interneten is. Ma ebben már semmi különös nincs, teljesen természetes, hogy élőben tudunk koncerteket, focimeccset, bármit nézni a világ bármely tájáról. Ugorjon vissza 15 évet! Emlékszik arra, milyen számítógépen dolgozott? Látott egyáltalán kompjutert? És internetet? Hány e-mailt kapott vagy küldött? Milyen weblapokat böngészett? Nem szégyen, ha nem tud ezekre a kérdésekre felelni.

1996-ban 486-osokkal, a szerencsésebbek Pentium I-esekkel „száguldoztak". A sztenderd operációs rendszer a Windows 3.1 volt, a többség éppen kezdte lecserélni Win95-re. A mázlisták betárcsázós modemen keresztül olvasták az Intertnettót, amelynek akkor már volt hírlevele, de még senki nem reklamált azért, hogy mondjuk egy-két napig egyáltalán nem frissült az oldal. Ekkor, ilyen „körülmények" között határozta el a KFT zenekar, hogy „kilövi" műsorát a cybertérbe, sőt, [namelink name="Hazel O´Connor"] énekesnővel közösen eléneklik a Stranger in a strange land című számot úgy, hogy Hazel egy dublini stúdióból kapcsolódik be élőben a koncertbe. A miértekről és a hogyanokról Bornai Tiborral beszélgettünk.

KFT - Hazel O'Connor: Stranger in a strange land; 1996. Bál az interneten - és a Budapest Sportcsarnokban
– Annyira friss, új és izgalmas volt az internet 1996-ban, hogy úgy éreztük, fel kell szállnunk erre a „vonatra", és feltétlenül használnunk kell már akkor, amikor az emberek többségének fogalma sem volt az egészről. Én sem nagyon tudtam, mi az. A zenekar dobosa, [namelink name="Márton András"] szervezett meg mindent. Ez az egész egyébként tökéletesen beleillett a mi imázsunkba, hiszen mi mindig újat, mást akartunk, mint a többi zenekar. Erre kiválóan alkalmas volt a sose látott internetcsoda – mondta a KFT énekes-billentyűse.

Laár András - A csokihóhér dala
Az októberi szülinapi koncert legnagyobb dobása a közös éneklés volt az ír énekesnővel. Ennek előkészületeire így emlékszik vissza Bornai:

– Budapest és Dublin között bérelnünk kellett három alállomást, amely felerősítette a jelet: Németországban voltak ezek az állomások, de hogy a német szakemberek pontosan mit és hogyan csináltak, arról fogalmam sincs – vallotta be [namelink name="Bornai Tibor"]. Aki azt is elmondta, hogy előttük néhány hónappal korábban [namelink name="Phil Collins"] próbált ugyanígy, interneten keresztül énekelni.

KFT - Bál az Operában
– Neki nem sikerült. A világon több helyszínen voltak akkor egyszerre Live Aid-koncertek és Collins arra gondolt, az ő koncertjét összekapcsolja az amerikaival. A koncert délutánján úgy gondoltuk, kipróbáljuk a vonalat. Nem működött... Egy külön szobát építettek fel a BS-ben a technikának a koncertünk reggelén, és amikor kiderült, hogy nem sikerült a főpróba, akkor úgy gondoltuk, nem számít mi lesz, amikor odaérünk a műsorban, bejelentjük Hazelt, és legfeljebb széttárjuk a karunkat, hogy sajnáljuk, nem sikerült. Egy lyukas garast nem adtam a sikerért. Az, hogy este ott volt mögöttünk a kivetítőn, mi is akkor tudtuk meg, amikor valóban megjelent. Olyan transzba estem én is, hogy nem is tudtam rendesen odafigyelni a számra, közönséggé váltam. Fantasztikus érzés volt, szó szerint hátborzongató.

KFT - Példabeszéd a pénztárcákról
Bornai azt is elmondta, a csúcs szerinte nem a dublini duett volt, hanem [namelink name="Wahorn András"] Los Angelesből küldött rajzai. – Azok a rajzok is ott élőben születtek, de azokkal valahogy senki nem törődött, pedig legalább akkora poén volt, mint Hazel bejelentkezése, de nagyon sokan nem értették ezt. És koncert közben ezt nem is nagyon tudtuk elmagyarázni. Bemondtuk párszor, hogy amit látnak, azokat Wahorn rajzolja Amerikából, s aki elhitte, elhitte, aki meg nem, az nem – mondta Bornai Tibor.

Bornai Tibor - Aki csak pisilni ment a cukrászdába
A zenekar később is törekedett arra, hogy ne szimpla koncertet adjon rajongóinak: 2007. június 23-án a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében játszott a KFT. A zenekar vendégei voltak: [namelink name="ifj. Kurtág György"] sounddesigner [namelink name="Pribojszki Mátyás"] szájharmonikás és [namelink name="Cakó Ferenc"] animációs filmrendező, aki élő homokanimációkat simított a zenekar számai mögé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!