A káposztafélék az egyik legnépesebb növénycsalád. A mintegy 350 nemzetség körülbelül háromezer faját jegyzik, képviselőik megtalálhatók világszerte. A fejes és kelkáposzta mellett ebbe a családba tartozik például a brokkoli, a kelbimbó, a karalábé, a karfiol, a retek, a leveles és a bordáskel, de a mustár, a torma, a rukkola és a kerti zsázsa is. Bár a gyerekek körében közismerten vitatott egy-egy családtag ízletessége, beltartalmi értékeik miatt azonban vitathatatlanul a legbecsesebb gyémántok közé tartoznak a kiskertek ékszerdobozában.
Egész napos csipegetés helyett rendszeres étkezés, rántott hús mellé sült krumpli helyett zöldség, zsíros ponty helyett harcsából főtt halászlé – ilyen apró praktikákkal elkerülhető a kajakóma karácsonykor, és még a süteményről sem kell lemondani. Koccintani is szabad, de nem mindegy, mivel. Fontos, hogy az ünnepek alatt is figyeljünk az egészségünkre.
Magyarországon átlagosan 65 kiló élelmiszer-hulladékot termelünk egy évben fejenként, ennek a fele elkerülhető lenne. Az ünnepi asztalról még több étel végzi a szemetesben, mint az év többi részében. A Nébih élelmiszerpazarlás-megelőzési programja, a Maradék nélkül összefoglalta a legfontosabb tanácsokat.
Immár hetedik alkalommal rendezték meg szombaton a Mórahalmi Pálinkaverseny és Tepertőfesztivált. A vendégek ingyen kóstolhatták öt csapat tepertőjét, melyek között volt hagyományosan készített és extravagáns ízvilágú is.
Az ősz és a tél szezonális zöldsége a sütőtök, mely számtalan formában felhasználható. Készíthető belőle leves, főétel és desszert is, de sütve magában is kiváló fogás. Szabóné Papp Emőke adott ötleteket, milyen finomságokat varázsolhatunk belőle a követk
Amikor először jártam a bezdáni Pikec csárdában, biztos voltam benne, hogy eltévedtünk. Az újszegedi Partfürdő üdülőihez hasonló, lábakon álló kis nyaralók között haladtunk, szűk utcácskákon keresztül. Végig az járt a fejemben, nem lehet, hogy ide rejtett