II. világháború

1 hónapja
Kancsár Tímea
1939. szeptember 1-jén Németország megtámadta Lengyelországot. Ezzel kezdetét vette a második világháború. Világszerte ezen a napon emlékeznek meg a hat évig tartó pusztító és embertelen időszakról. Hazánkban azonban az első években, vagyis 1939 és 1942 között - a katonai behívások és különféle megszorítások ellenére - a társadalom nagy része kevéssé érezte a háborús megpróbáltatásokat.
10 hónapja
Sz.I.M.
Makó - Nem volt háborús bűnös a 2. magyar hadsereg parancsnoka, Jány Gusztáv - állítja új könyvében a makói születésű jogász, Kolarovszki Tamás. A kötetet pénteken mutatták be szülővárosában.
1 éve
Munkatársunktól
A magyar és a szlovák légierő a "kis háború" keretében csapott össze. Győztesen kerültünk ki a kicsi országok kicsi háborújából, amelyben egyébként magunkat is megtámadtuk téves navigáció miatt - de utólag hiába. A terület, amelyért csatáztak, ma jórészt Ukrajnáé.
1 éve
Szabó Imre
Makó - Egy, a szovjet fronton elesett makói honvéd beazonosításában és rokonának megtalálásában segített Sarkadi Ágota, aki lányával és édesapjával együtt tavaly elhanyagolt hadisírokat szépített meg. Abban, hogy ez sikerült, a lapunkban megjelent cikkeknek is szerepük volt.
2 éve
Panek Sándor
DélmagyArchív 1944: Levél született Szeged polgári feladásáról és egy maroknyi szervezett munkás a szovjeteket várta, de ez alig számított. A háború a saját útját járta.