kémia

5 hónapja
Timár Kriszta
Szeged - A fény hatására öntisztuló felületek fejlesztését és évtizedek óta a tárolókőzetben letapadt kőolaj felszínre hozásának lehetőségét köszönheti a hazai ipar Dékány Imre kémikus szabadalmainak. A szegedi emeritus professzor - eredményes alapkutatásai mellett - többek között ezek miatt kapta meg a Magyar Érdemrend középkeresztjét.
3 éve
Timár Kriszta
Mennyi keményítő van a tejfölben? Hogyan lehet egy üvegtálban varázslatosan hömpölygő ködöt csinálni? Miként vehetjük rá a PET palackot, hogy fújjon fel egy lufit? Ezekre a kérdésekre mind választ kaphattak az érdeklődők szombaton, a Kísérletek kavalkádján.
4 éve
Vida-Szűcs Imre
Rácsodálkoztak a svájciak precizitására, segítőkészségére és minőséghez való ragaszkodására azok a szegedi fiatal kémikusok, akik huzamosabb ideig kint dolgozhatnak egy ösztöndíjprogramnak köszönhetően.
4 éve
Timár Kriszta
Szeged - Ismét szegedi kutatónő vehette át a L’Oreal és az UNESCO tudományos ösztöndíját: Enyedy Éva Anna a kemoterápiás szereket vizsgálja, célja, hogy azoknak minél kevesebb mellékhatása legyen. Ő már a negyedik szegedi tudós, aki megkapta ezt a rangos elismerést.
5 éve
Szeged - Ösztöndíjátadó ünnepséget tartanak ma a Szegedi Tudományegyetemen. Az Év Tehetsége Díjat Kutus Bence vegyészhallgató és Bencsik Orsolya, az irodalomtudományi doktori iskola hallgatója kapja.
5 éve
Munkatársunktól
Szeged - Egy hónapja megírtuk, hogy ellenőrzést tartott a Szegedi Közlekedési Kft.-nél a Szegedi Járási Hivatal népegészségügyi intézete. A bakteristop nevű fertőtlenítőszerről kiderült, hogy nincs engedélye, és emiatt megtiltották a szer használatát.
5 éve
Szeged - Molekuláris bionika szakon tanul a szegedi egyetemen Nyerki Emil. Korábban a MATEHETSZ ˝Gondolkodj üzletben!˝ című workshopján fejlesztette tovább azt a mágnesekre épülő módszert, amellyel megnövelhető a növények terméshozama. Az elsőéves hallgató ma már nagy vetőmaggyártó cégekkel dolgozik együtt.