lézer

5 hónapja
Kovács András
A nukleáris hulladékok könnyebb kezelését szolgáló eljárást dolgozhatnak ki a szegedi ELI kutatóközpont lézerrendszerének felhasználásával, az erről szóló szándéknyilatkozatot pénteken írták alá.
1 éve
Várhatóan 2021 közepére működik majd az összes nyalábvonal és kísérleti állomás a szegedi lézerközpontban, ahol már tavaly október óta működnek az első berendezések. A projekt befejezésének dátumát a napokban tolták ki két évvel.
2 éve
Kovács András
Másfél évvel később indult a szegedi ELI, mint románok és a csehek hasonló programja, mégis Szegeden ,,lőhetik" az első lézersugarat a három helyszín közül. Januárra már be is jelentkeztek a legfürgébb kutatók, akik három berendezésen is kísérletezhetnek.
2 éve
Felelősségteljesebb kutatói döntések, csökkenő keretfüggőség, hosszú távú, komplex gondolkodás - a tapasztalatok szerint ezek annak az Amerikai Egyesült Államokban, az Arizona State Universityn kifejlesztett módszernek az eredményei, melyet a közelmúltban a szegediek is megtanulhattak, és amit a volt szocialista országokban elsőként az ELI tesztelhet.
2 éve
A német szövetségi kormány támogatja a szegedi ELI lézerközpont kapacitásainak hasznosítására szervezett nemzetközi konzorcium létrehozását - jelentette be kedden Berlinben Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke.