Szent István

1 éve
Trogmayer Éva
Holtában is államalapító királyunkhoz fordult Mária Terézia segítségért, amikor a magyar nemesség megtartása volt a tét. Az ismert tények mellett barokk templomaink István-ábrázolásai is erről tanúskodnak. Szent István kultuszának felélesztése a királynő érdeme, bár nem ő volt az első, aki meglátta István emlékezetében a magyarokat összetartó erőt.
1 éve
Borbola Lilla
Nagy szüksége volt Szent Istvánnak a mesterek munkájára, hogy kiépítse és megszilárdítsa az új államát. A honfoglalás előtt is kiemelkedő színvonalon dolgozó ötvösök és kovácsok például új eljárást hoztak magukkal, de a nyugati mesterektől, szerzetesektől volt is mit tanulniuk őseinknek.
3 éve
Pavló Péter
Az Árpád-házi királyok korában szinte nem volt olyan uralkodó, aki ne érdekből házasodott volna. A történészek szerint ez egyszerre volt az állam és a család jól felfogott érdeke, ami nélkül ma Magyarország sem létezhetne jelenlegi formájában. Az első érdekházasság az államalapító Szent István nevéhez fűződik.
4 éve
Munkatársunktól
Ópusztaszer - Juhász Tünde kormánymegbízott a Szent Istvánig visszavezethető megyerendszerről, Trócsányi László igazságügyi miniszter pedig a migrációról beszélt az államalapítás ünnepén Ópusztaszeren.