Csongrád és környéke

2007.01.28. 15:19

Borászképzést indítanak

A szőlősgazdák kishitűségén és gazdálkodásán kíván változtatni a csongrádi hegyközség elnöke. Ungerbauer György szakmai utat szervezett a termelőknek, az otthon maradt szőlészekhez pedig DVD-n jutatja el a látottakat. A felzárkózást segítheti a márciusban Csongrádon induló egy éves akkreditált borászképzés.

Bíró Dániel

Szemléletváltozást akar elérni a csongrádi és bokrosi szőlősgazdák körében a hegyközség elnöke. Ennek érdekében – mint arról lapunk is beszámolt – nemrégiben szakmai utat szervezett három kunsági pincéhez, Szigetcsépre, Ceglédbercelre és Ceglédre. A túráról egy rövidfilm is készült, amit azoknak juttatnak el, akik nem voltak jelen a számos tanulsággal szolgáló utazáson.

– Direkt három olyan gazdaságot néztünk meg, ahol emberléptékű üzemek működnek 600-1000 hektós kapacitással, és amelyek példát mutathatnak, hogy a minőségi elvárások fenntartása mellett is lehet kicsiben gazdaságosan szőlőt termelni – nyilatkozta lapunknak Ungerbauer György. A csongrádi hegyközség elnöke hozzátette: a Pest alatti szőlészek az irányított, hűtött erjesztéssel olyan technológiát alkalmaznak, amely a mai borfogyasztók igényeinek megfelel, a termésfelesleget pedig eladják, s ezzel biztosítják, hogy munkájuk kifizetődő legyen.

– Sarkalatos problémája a csongrádi borvidéknek, hogy borkészítők kishitűek a végtermékkel kapcsolatban, holott kunsági vendéglátóink, akik főképp fehérbort termelnek, állítják, hogy nedűink minősége vetekszik a csongrádinál jóval nagyobb ismertségnek és elismertségnek örvendő szekszárdi vagy villányi vörösborokkal – fejtette ki Ungerbauer György. A másik gyenge pont, hogy sok szőlőbirtokos hobbiból tart fönn ültetvényt, szakmai tudásuk pedig hagy némi kívánnivalót maga után.

Utóbbi hiányosság orvoslására márciusban egy éves akkreditált borászképzést indít Csongrádon a hegyközség a kiskőrösi borászati szakközépiskolával együttműködésben. A tanfolyamra 25-en jelentkezhetnek, a képzés bruttó költsége pedig 80 ezer forint. Ugyancsak szakmai, s mellette a szüret időbeli elvégzésében előrelépést hozhatna, ha beszereznének egy kombájnt. Ungerbauer György szerint ugyanis a szüret időzítése és lebonyolítása ugyanolyan fontos része a szőlőtermesztésnek, mint az azt megelőző egyéves munkafolyamat. Az elnök szerint ezt a 30-40 milliós beruházást támogatások kiaknázásával a helyi tész valósíthatja meg, remélhetőleg mihamarabb.

Az unió által támogatott, de sokak által vitatott tőkekivágásról az elnök úgy vélekedik, hogy bizonyos fajták és az idősebb ültetvények esetében valóban indokolt, de e tekintetben is irányt szeretne mutatni a hegyközség. Folyik ugyanis a hegyközségi terület átvizsgálása: átnézik a szőlőkatasztereket és kijelölik azokat a parcellákat, amelyek a legalkalmasabbak a telepítésre. Ezeken a földeken a jövőben nem lehet majd más kultúrákat telepíteni, és a bányaművelés is tiltott lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!