Csongrád és környéke

2007.01.16. 15:19

Félmilliárd kellene gátjavításra

Jövőre fejeződhet be teljes egészében a Tisza-gát csongrádi szakaszának rekonstrukciója. A munkálatokhoz még félmilliárd forint szükséges. A városi védmű hatszáz méter híján új betonburkolatot kapott, a töltéskoronán épített téglafal tavaszra ér el a Jókai utcáig. A védelmi feladatokat is ellátó Öregszőlők útját 20-30 centiméterrel megemelik, ha megkezdődik a Bokros felé vezető kerékpárút építése.

Bíró Dániel

A városi védmű hatszáz méter híján új betonburkolatot kapott, a töltéskoronán épített téglafal pedig tavaszra ér el a Jókai utcáig. Fotó: Bíró DánielA betonozás már befejeződött a csongrádi Tisza-gát folyó felőli oldalán, de a töltéskoronára épített téglafal csak tavasszal éri el a Jókai utca vonalát. A nagyszabású beruházásra még 2005-ben különített el az állam 800 millió forintot, amelyből – hatszáz méter híján – az egész városi szakaszt kívánták felújítani. A rekonstrukciós munkák eredeti határideje 2006 májusa volt, de a tavalyi rekordárvíz keresztülhúzta az építők terveit. Mostanra csak a vízoldali betonburkolat készült el, a téglafal pedig csak a Szent Rókus-templom vonaláig ér.

Ahhoz hogy a város árvízvédelmi szempontból megfelelően bebiztosított legyen, mindenképpen szükség van a felújításból eddig kimaradt hatszáz méteres – a Jókai utcától a révig tartó – szakasz átépítésére. 2005 decemberében Gombos András, a környezetvédelmi minisztérium akkori államtitkára azt mondta Csongrádon, a szaktárca elkötelezett abban, hogy két éven belül a fennmaradó, mintegy fél kilométeres szakasz is elkészüljön. Erre jelenleg ugyanakkora esély van, mint arra, hogy az állam – a költségvetési megszorítások miatt – jövőre halasztja a pénzügyi források biztosítását, Persányi Miklós miniszter ugyanis nem fogalmazott egyértelműen, amikor erre rákérdeztek a csongrádiak a városban tett legutóbbi látogatásakor.

Lapunk úgy értesült, hogy több mint félmilliárd forintra lenne szükség a gátrekonstrukció befejezéséhez. Ezt az összeget nemcsak burkolatcserére fordítanák, hanem kőszórásra is költenének, amivel stabilizálni tudnák a folyómedret. Bedő Tamás polgármester megkeresésünkre elmondta: ha idén a partfalfelújítás folytatására nem is, a medermunkák elvégzésére biztosan kap pénzt a vízügy helyi szakaszmérnöksége.

Csongrád első embere hozzátette, 2008-ig mindenképpen szeretnék befejezni a városi védművek megerősítését. Ide tartozik az árvízvédelmi feladatokat is ellátó Öregszőlők útjának megerősítése, illetve az útalap szintjének 20-30 centiméteres megemelése. Utóbbit akkor tudják elvégezni, ha megkezdődik a fahídtól a Bokros felé tartó kerékpárút építése, amelynek tervezési munkáira több mint egymillió forint támogatást nyert az önkormányzat. A tervdokumentációnak május közepéig kell elkészülnie, utána már csak a pályázati lehetőségek kiaknázásán múlik, mikorra épül meg a négy méter széles aszfaltcsík, s vele egyidejűleg a védtöltés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!