Csongrád és környéke

2007.01.31. 15:19

Relikviákkal pingpongoznak

Megkezdődött Csongrádon annak a múzeumi raktárnak az építése, ahová a felgyői hulladéklerakó területén feltárt leletegyüttest helyezik el a jövőben – tegnap ünnepélyes keretek között rakták le a háromszáz négyzetméteres épület alapkövét. E negyvenmilliós beruházás azonban nem ad választ arra a kérdésre, hogy mi legyen az ifjúsági házban tárolt néprajzi gyűjteménnyel, amit hamarosan költöztetni kell.

Bíró Dániel

A raktár alapkövének letétele. Fotó: Bíró DánielNyár elejére készül el Csongrádon az a múzeumi raktár, ahová a felgyői hulladéklerakó területén feltárt leletegyüttest helyezik el a jövőben. Az építkezés a napokban kezdődött meg – tegnap ünnepélyes keretek között rakták le a háromszáz négyzetméteres épület alapkövét.
Horváth Ferenc megyei múzeumigazgató beszédében hangsúlyozta, az utóbbi hatvan évben aligha volt példa hasonló beruházásra.

Lapunk úgy értesült, a homokhátsági hulladékgazdálkodási projekt keretein belül mintegy 300 millió forintot szántak a felgyői régészeti feltárásra, ennek az összegnek egy részéből, közel negyvenmillió forintból épülhet meg az új raktár, amiben 4400 lelet kap majd helyet. A restauráló helyiséggel is ellátott csarnokot a helyi Tari László Múzeumhoz hasonlóan a megyei önkormányzat fogja működtetni.
Bár a fejlesztés jelentőségét senki nem vitatja, elégedettek nem lehetnek a csongrádiak. Ahhoz ugyanis, hogy a város muzeális értékeinek elhelyezése és bemutatása teljeskörűen megoldott legyen, egy ugyanekkora látványraktárra lenne szüksége Csongrádnak.

Annak a néprajzi gyűjteménynek a megfelelő tárolásáról van szó, amely az ezredforduló óta a felújításra váró ifjúsági házban porosodik. Hozzáértők szerint a háromezer bútor és használati tárgy restaurálása tízmilliókat emésztene fel, nem beszélve a kiállítóhely létrehozásának költségeiről. Mivel hamarosan megkezdődik az ifjúsági ház modernizációja, a gyűjteményt pár hónapon belül el kell költöztetni.

Korábban önkormányzati szinten felmerült, hogy az új múzeumi raktár erre is alkalmas lenne, de ezt tegnap Horváth Ferenc cáfolta: szerinte ott nem lehet neki helyet szorítani. A másik városházi elképzelés arról szólt, hogy a laktanya egyik kihasználatlan épülete megfelelne erre célra, de szakemberek szerint ez sem kielégítő lépés, hiszen a rossz körülményeken túl ez is ideiglenes megoldást jelentene, az át- meg átpakolás közepette pedig megsérülne az anyag.

Márpedig az ifjúsági házban nem maradhat, ott kezdődik a felújítás – mondta lapunknak Bedő Tamás. A polgármester hozzátette, a néprajzi gyűjteményről nem Csongrádnak kell gondoskodnia, ez a feladat a megyei önkormányzaté, amely szerinte a csongrádi fejlesztéssel gond nélkül orvosolhatja a problémát.

Valóban nagyon értékes a gyűjtemény, amit be kellene mutatni, hogy igazán közkincs legyen, de a kérdés most nem aktuális – fogalmazott Horváth Ferenc, amikor arról faggattuk, mikor lesz a közönség számára látható a leletegyüttes. A megyei múzeumigazgató azt mondta, a megszorításokat követően mindenképp felhívják erre fenntartó figyelmét, de néhány évet biztosan ki kell böjtölni, mire választ találnak a megyében egyébként nem egyedi tárolási nehézségekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!