Csongrád és környéke

2007.01.23. 15:19

Tüskevár-részlet és vastaps

Csongrádon óriási sikert aratott a városban forgatott Tüskevár című film részletének hétfői bemutatója. Balogh György rendező a magyar kultúra napi ünnepségre összevágott húszperces montázsára kétszázan voltak kíváncsiak. A helyi múzeum igazgatónője szerint telitalálat a szereposztás és a vadregényes csongrádi háttér.

Bíró Dániel

Jelenet a filmből. Fotó: Kovács-K. AndrásKépírással teremtett emelkedett hangulatot Balogh György a magyar kultúra napja hétfő esti csongrádi ünnepségén. A szervezők ugyanis a városban forgatott Tüskevár című film rendezőjét kérték fel, hogy mondjon ünnepi beszédet az egybegyűlteknek, de ő a szószaporítás helyett csak annyit mondott a Magyar Király díszterme lelkes közönségének, hogy sehol máshol nem tudta volna így elkészíteni ezt a filmet, mint Csongrádon. A filmből készült montázs bemutatója előtt lapunknak elmondta, a rendezők keresték meg azzal, hogy jó lenne viszontlátni mozgóképeket Tutajos és Bütyök kalandjaiból, ő pedig nem tudott nemet mondani a kérésre. Nem volt különösebben nehéz dolga, mert a 12 órányi nyersanyagból már összeállt a mozikba szánt 92 perces verzió, csupán a történet menetét kívánta követni, amikor összevágta a húszperces ízelítőt.

– Még nincs bemutatásra kész állapotban a film, a hang- és a digitális utómunkák egyelőre hátravannak, és ez ki is derül a most levetítendő részletből – bazsalygott a bajsza alatt a direktor. A huncut mosoly feltehetően annak szólt, hogy például a harcsafogó jelenet alá a Cápa film klasszikussá vált zenéjét keverték.

Matula szerepében Kovács LajosA képi anyag, az ismerős tájak, a vízi madarakról felvett jelenetek látványa elkápráztatta az érdeklődőket, akik pozitívan nyilatkoztak a látottakról. A helyi múzeum igazgatója, Szűcs Judit bevallotta: neki gyermekkora óta Fekete István a kedvence. Nyaranta a Tüskevárat, télvíz idején pedig a szerző Téli berek című művét szokta újraolvasni. Ezért is tartott az újrafeldolgozástól, de már az első képkockák láttán kijelentette: telitalálat a szereposztás és a vadregényes csongrádi háttér.

Arra, hogy mások is hasonló véleményen vannak, abból is lehetett következtetni, hogy ültek a poénok, a vetítés végén pedig a nézők vastapssal köszöntötték a rendezőt. Bedő Tamás polgármesternek is nagyon tetszett a filmrészlet. Azt mondta, bár nem szakmabeli, de kimondottan elégedett a látottakkal.

– Itthon különösen izgul az ember a visszajelzések miatt, ezért megnyugtató, ha olyanok bólintanak elismerően, akik mindig őszintén beszéltek velem – mondta Balogh György. A kísérő dallamok kapcsán hozzátette, egyelőre a zenei támpontok vannak meg, ezeket kell finomítani, hogy harmonizáljon a hangi és a képi megjelenítés.


Húsvétkor premier

A film készítői húsvétra tervezik a Tüskevár országos bemutatóját. A moziknak húsz kópia készül. Balogh György hétfőn újfent megerősítette, immáron a csongrádiak füle hallatára, hogy a premierrel egy időben Csongrádon is lesz díszbemutatója a műnek, amelynek főbb szerepeiben a Sorstalanságból ismertté vált Nagy Marcell, Péntek Bálint, illetve Kovács Lajos, Pogány Judit, Eperjes Károly, Haumann Péter, Détár Enikő és Rékasi Károly lesz látható. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!