Csongrád és környéke

2007.01.23. 15:19

Tüskevár-részlet és vastaps

Csongrádon óriási sikert aratott a városban forgatott Tüskevár című film részletének hétfői bemutatója. Balogh György rendező a magyar kultúra napi ünnepségre összevágott húszperces montázsára kétszázan voltak kíváncsiak. A helyi múzeum igazgatónője szerint telitalálat a szereposztás és a vadregényes csongrádi háttér.

Bíró Dániel

Jelenet a filmből. Fotó: Kovács-K. AndrásKépírással teremtett emelkedett hangulatot Balogh György a magyar kultúra napja hétfő esti csongrádi ünnepségén. A szervezők ugyanis a városban forgatott Tüskevár című film rendezőjét kérték fel, hogy mondjon ünnepi beszédet az egybegyűlteknek, de ő a szószaporítás helyett csak annyit mondott a Magyar Király díszterme lelkes közönségének, hogy sehol máshol nem tudta volna így elkészíteni ezt a filmet, mint Csongrádon. A filmből készült montázs bemutatója előtt lapunknak elmondta, a rendezők keresték meg azzal, hogy jó lenne viszontlátni mozgóképeket Tutajos és Bütyök kalandjaiból, ő pedig nem tudott nemet mondani a kérésre. Nem volt különösebben nehéz dolga, mert a 12 órányi nyersanyagból már összeállt a mozikba szánt 92 perces verzió, csupán a történet menetét kívánta követni, amikor összevágta a húszperces ízelítőt.

– Még nincs bemutatásra kész állapotban a film, a hang- és a digitális utómunkák egyelőre hátravannak, és ez ki is derül a most levetítendő részletből – bazsalygott a bajsza alatt a direktor. A huncut mosoly feltehetően annak szólt, hogy például a harcsafogó jelenet alá a Cápa film klasszikussá vált zenéjét keverték.

Matula szerepében Kovács LajosA képi anyag, az ismerős tájak, a vízi madarakról felvett jelenetek látványa elkápráztatta az érdeklődőket, akik pozitívan nyilatkoztak a látottakról. A helyi múzeum igazgatója, Szűcs Judit bevallotta: neki gyermekkora óta Fekete István a kedvence. Nyaranta a Tüskevárat, télvíz idején pedig a szerző Téli berek című művét szokta újraolvasni. Ezért is tartott az újrafeldolgozástól, de már az első képkockák láttán kijelentette: telitalálat a szereposztás és a vadregényes csongrádi háttér.

Arra, hogy mások is hasonló véleményen vannak, abból is lehetett következtetni, hogy ültek a poénok, a vetítés végén pedig a nézők vastapssal köszöntötték a rendezőt. Bedő Tamás polgármesternek is nagyon tetszett a filmrészlet. Azt mondta, bár nem szakmabeli, de kimondottan elégedett a látottakkal.

– Itthon különösen izgul az ember a visszajelzések miatt, ezért megnyugtató, ha olyanok bólintanak elismerően, akik mindig őszintén beszéltek velem – mondta Balogh György. A kísérő dallamok kapcsán hozzátette, egyelőre a zenei támpontok vannak meg, ezeket kell finomítani, hogy harmonizáljon a hangi és a képi megjelenítés.


Húsvétkor premier

A film készítői húsvétra tervezik a Tüskevár országos bemutatóját. A moziknak húsz kópia készül. Balogh György hétfőn újfent megerősítette, immáron a csongrádiak füle hallatára, hogy a premierrel egy időben Csongrádon is lesz díszbemutatója a műnek, amelynek főbb szerepeiben a Sorstalanságból ismertté vált Nagy Marcell, Péntek Bálint, illetve Kovács Lajos, Pogány Judit, Eperjes Károly, Haumann Péter, Détár Enikő és Rékasi Károly lesz látható. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!