Csongrád és környéke

2007.01.21. 15:19

Vihar a csongrádi vásársátor körül

Továbbra sem csillapodnak a kedélyek Csongrádon a karácsonyi vásársátor ügyében: Murányi László és Havasi Jánosné sem fogadja el az alpolgármester válaszát, amit interpellációjukra kaptak. A vásár megrendezése 700 ezer forintba került, de csak 74 ezer forint bevételt hozott.

Bíró Dániel

Csak az árusok és a vevők hiányoztak. Fotó: Tésik AttilaLassan négy hete, hogy lebontották az Uránia mozi előtti parkolóba felállított karácsonyi vásársátrat Csongrádon. Mégis, a városban nagy vihart kavart ügy mai napig téma az emberek körében. Sokakat megbotránkoztatott a vásárrendezés költsége és az, hogy a párméteres műfenyőággal és villogóval feldíszített lakodalmas sátor üres volt. A képviselő-testület ülésén interpelláló Havasi Jánosné felelősöket keresett, és azt mondta az adventi vásárral kapcsolatban, szégyellte magát, hogy csongrádi. Murányi László is az esztétikai érzéket hiányolta a szervezésből, a költségekről tételes elszámolást kért a városvezetéstől.

A felsorolásszerű mérleget el is készítette a városgondnokság. Ebben az áll, hogy a helypénzszedő bére és annak járulékai 66 ezerbe, az elektromos rendszer kiépítése és leszerelése 50 ezerbe, a takarítás 50 ezerbe, a napi 12 órás őrzés összesen 120 ezerbe, a mobil WC-k felállítása 60 ezer forintba, a sátor bérlése pedig 264 ezer forintba került. A teljes költség 610 ezer forintra rúg. Mint arról korábban hírt adtunk, a város 700 ezer forintot adott e célra, így a különbözetet feltehetően dekorációra és zeneszolgáltatásra szánták a szervezők.

A városatyáknak írt tájékoztatóban nem szerepel, de lapunk utánajárt, hogy mindössze 74 ezer forint bevételt eredményezett a háromhetes vásár. Azt is megtudtuk, hogy – folyamatos telt házzal – maximum 270 ezer forintot hozhatott volna a város kasszájába a vásársátor, vagyis a kezdeményezés pénzügyi szempontból már a kezdetekkor kudarcra volt ítélve. Gyovai Gáspár alpolgármester szerint az ötlet nem volt rossz, csak a megvalósítás nem sikerült jól.

A sátorral kapcsolatos interpellációkra az alpolgármester válaszolt. Ez azonban nem elégítette ki a decemberben felszólaló képviselőket. Havasi Jánosné azt nyilatkozta lapunknak, hogy neki semmit nem mond Gyovai magyarázata, ami szerinte szót sem említ a felelősökről. A képviselő asszony nem fogadja el a választ, és indítványozza, hogy az ügyet tovább vizsgálja az önkormányzat. Murányi László is úgy érzi, hogy nem kapott megfelelő választ kérdéseire, különösen annak tükrében, hogy írásban is kérte a kapcsolódó számlák bemutatását – eddig hiába.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!