Csongrád és környéke

2007.01.09. 15:19

Vincze: Csak a gáton sikerült összefogni

Örült Vincze László, hogy a gyönge gátakkal is sikerült megfogni az eddigi legnagyobb tiszai árvizet idén – és sajnálja, hogy 2006-ban csak a gáton sikerült összefogni. A kormánytól toleranciát vár az ellenzék irányában, és reméli, mielőbb megépül a Csongrádot elkerülő út. Teljesen elégedett akkor lesz, ha elkészül a vízlépcső, és hajók járhatnak a Tiszán.

Bálint Gyula György

Győzelemként élte meg Vincze László országgyűlési képviselő, hogy a Csongrád környéki gátak gyöngesége ellenére is sikerült elhárítani az árvízveszélyt. – Ez az összefogásnak köszönhető, mert az itteni szakembergárda, valamint a város és a térség lakossága egy emberként küzdött. Nem csak vészhelyzetben lenne szükség ilyen összefogásra – hívta fel a figyelmet Vincze, amikor az elmúlt év értékelésére kértük.

Annak is örült a fideszes képviselő, hogy az első fordulóban mandátumhoz jutott, így több idő jutott az érdemi munkára, a gátakra. Az októberi választási eredmény is a kedve szerint alakult mind megyei, mind városi szinten. Ezzel kapcsolatban kifejtette: a testületekben a többségnek kell bizonyos gesztusokat gyakorolnia a kisebbségben lévők felé.

Ezt a hozzáállást hiányolja a parlamentben. A legutóbbi költségvetési vita idején például nemigen érezte. Az úgynevezett Fidesz-csomag csupán 200 milliárd forinttal több kiadást tartalmazott: ha annak java részét nem söprik félre, az általános közérzet is javult volna.

A képviselő nem örül annak, ami a Csongrádot elkerülő út körül történik: már többször megígérték 2007-re, 2008-ra. Szerinte valószínűleg 2010-ben, a választások előtt fognak hozzá.

– Ez már nagy adóssága a kormánynak, amit a város joggal követel – véli Vincze. – Az árvízi fővédvonalak megerősítése is haladhatna jobban. Nagyon komolyan el kell gondolkodni a szőlők közti út sorsán, mely ugyancsak fővédvonal.

Vincze László továbbra is küzd a vízlépcsőért: februárra konferenciát hívnak össze Csongrádra. A tervet pártolja Fónagy János egykori miniszter, közlekedési szakember, és jó szövetségesre lelt Vincze Szolnok polgármesterének személyében is. A Csongrád megyei közgyűlés ugyan határozatban kötelezte magát arra, hogy a tanulmánytervek készítésében lépni fog, de eddig húsz forintot sem áldozott erre a célra. A hajózhatóságról már parlamenti döntés született. Ez valódi siker, de örülni igazán akkor fog Vincze László, ha elkészül a vízlépcső, és hajók járhatnak a Tiszán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!