Csongrád és környéke

2007.03.29. 16:19

Csongrádból Kínába települ a Zenner

Még idén Kínába telepíti üzemét a csongrádi Zenner Magyarország Mérőműszer Kft, így több mint ötven foglalkoztatottnak kell új munkahely után néznie. A német tulajdonú cég egy éve még közel száz embernek adott munkát, októberben azonban már elkezdődött a létszámleépítés.

Bíró Dániel

Még ebben az évben felszámolja csongrádi üzemét a Zenner Magyarország Mérőműszer Kft. – értesült lapunk biztos forrásból. Az 1994 óta a Tisza-parti városban működő cég német tulajdonosa még nem döntött arról, hogy bérbe adja, vagy értékesíti István utcai telephelyét, az viszont bizonyos, hogy megszünteti a még működő összeszerelő műhelyt, ahol jelenleg harminc ember dolgozik. Az adminisztrációs területen további tíz munkahelyet érint a döntés, amit költséghatékonysággal indokolt a németországi anyavállalat. Az is eldőlt, hogy a gyártóbázist Kínába telepíti cég, arról azonban még nincs információnk, hogy a jelenlegi foglalkoztatottaknak mikor köszönik meg végleg a munkát. Úgy tudjuk, a mostani harmincfős fizikai létszám zöme női munkavállaló, tizenöten vannak szülési „vagy tartós" szabadságon.

1178 álláskeresőre 106 ajánlat

A regionális munkaügyi központ csongrádi kirendeltségének februári összegzése szerint a kistérségben 1178 álláskeresőt tartanak nyílván, ebből 816 csongrádi. Bár az előbbi szám 53-mal magasabb az előző havi értéknél, a kirendeltség tapasztalatai szerint a munkát keresők száma évek óta ebben az időszakban a legmagasabb. A bejelentett állásajánlatok száma februárban 106 volt, ebből 9 esetben kerestek szakmunkást, továbbá 65 betanított munkásra és tíz segédmunkásra lenne szükség a Csongrád környéki cégeknél. Szellemi munkára 22 főt kerestek februárban.

A Zenner egy évvel ezelőtt még közel száz csongrádinak és környékbelinek adott munkát, tavaly azonban már létszámcsökkentésre kényszerült a cég. A harminc főt foglalkoztató mérőház- gyártást 2006 októberében szüntették meg, és a szakaszos leépítés első köréről értesítették a városvezetést. Információink szerint a Zenner csongrádi vezetése a városházán is járt, annak érdekében, hogy a cég és az önkormányzat közösen tegyen lépéseket a tulajdonosi döntés következményeinek enyhítésére, ez a kezdeményezés azonban nem hozott eredményt.

– Valóban jártak nálam a társaság képviselői, és a korai értesítésnek hála az elbocsátottak 80-90 százaléka el tudott helyezkedi más csongrádi munkaadóknál – nyilatkozta lapunknak [namelink name="Bedő Tamás"]. A polgármester szerint – ha megint időben szólnak a Zennertől – a felszabaduló betanított munkaerőnek is lehetősége lesz új állást találni Csongrádon. A munkaerő-piaci mozgás szemléltetéseként hozzátette, amíg a létszámleépítések híre eljut a helyi közvéleményhez, arról nem esik szó, hogy 2005 és 2006 között száz fővel nőtt a csongrádi ipari parkban foglalkoztatottak száma. Bedő úgy számol, hogy 2007-ben is nullszaldós a foglalkoztatási egyenleg Csongrádon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!