Csongrád és környéke

2007.03.11. 15:19

Új padozat a csongrádi fahídra

Megkezdődött a csongrádi fahíd padozatának felújítása. A húszmilliós beruházásnak köszönhetően mintegy hétszáz négyzetméteren erősítik meg az acélmonstrum faburkolatát, így az áprilisi átadást követően ismét 7,5 tonna teherbírású lesz az idén ötven éve felállított hídszerkezet.

Bíró Dániel

Április 15-éig kell elvégeznie a fővállalkozó Hídépítő Zrt.-nek a csongrádi fahíd padozatának felújítását, de ez az időpont módosulhat, ha – mint történt a napokban – a magas víz akadályozza a munkálatokat. Az átkelő ponton elemeit 2004-ben újították föl, de a szerkezetre szerelt fapallók lecserélésére eddig nem volt elegendő pénz. A két hídfő padozatánál évtizedek óta csak pótolni tudták az elkorhadt pallókat, az úszó részen pedig tíz éve volt utoljára burkolatcsere. Az elmaradt állagmegóvások miatt tavaly júniusban 7,5-ről 5 tonnára módosították a súlykorlátozást.

A fahidat üzemeltető cég vezetőjétől, Varga Dénestől megtudtuk: a vízszintemelkedés miatt most az úszó részeken dolgoznak, de a már elkészült hídfők új padozatában sem tud kárt tenni az áradó Tisza, a lerakott pallók felületét ugyanis előzetesen speciális anyagokkal kezelték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!