Csongrád és környéke

2007.04.29. 16:19

A csongrádi képviselők a helyi bürokráciát ostorozzák

Fapavilonra cserélné a csongrádi Fő utca sarkán leállított büfékocsiját Márta Katalin, de az évek óta kürtőskalácsot áruló vállalkozónak nem ad szabad utat a hivatal. Az elöljáróság álláspontja szerint közterületen nem helyezhető el építmény. Egyes képviselők szerint a hatósági felfogással van baj.

Bíró Dániel

Közterület-használati engedély birtokában évek óta egy átalakított lakókocsiból árul kürtőskalácsot Csongrád szívében Márta Katalin. A városképbe nem igazán illeszkedő vontatmány ideiglenesen, főképp ősztől tavaszig fogad vásárlókat, nyaranta vidéken üzemelteti a vállalkozó. Most is van ajánlata máshonnan, de ő továbbra is Csongrádon képzeli el a jövőjét, ezért egy ideje szorgalmazza, hagy állíthasson fapavilont a forgalmas utcasarokra. Azt mondja, próbálkozott ő mással is, de a Dózsa György téri parkolóba képzelt kétemeletes angol busz sem aratott osztatlan sikert a polgármesteri hivatal műszaki irodáján, holott hasonló megoldásra van példa az országban.

A faházállítás sem mutatkozik egyszerűnek, hiszen a hatóság szerint oda, közterületre egy 1997-ben született kormányrendelet alapján nem lehet épületet elhelyezni. Pedig állítja, ő még két munkahelyet is teremtene ott, ha engednék, hogy kulturáltabb körülmények között boldogulhasson.
A város főépítésze, Seres Balázs szerint világosan fogalmaz az idevágó jogszabály, ezért felesleges más síkra terelni a kérdést. Ugyanakkor úgy véli, a közterületekről szóló helyi rendeleten lenne mit módosítani, és akkor számos ilyen és ehhez hasonló probléma könnyen megoldhatóvá válna.

Nem mellesleg persze akad olyanra is példa Csongrádon, hogy állhat közterületen építmény. Ilyenek a különböző városi rendezvények, mint például a karácsonyi vásár, amikor hetekig, és a borfesztivál, amikor napokig fabódék foglalják a helyet egyes utcaszakaszokon és járdákon. Rákérdeztünk – ilyenkor a szervezők építési engedélyt kérnek és kapnak a rendezvény installációinak felállítására.

A pavilonállítással kapcsolatban több képviselő is interpellált, eredménnyel azonban az ő kezdeményezéseik sem jártak. Egyikük, Murányi László szerint az a szomorú tanulsága a jó ideje húzódó történetnek, hogy a hivatal a dolgok megoldása helyett a „miért nem lehet" megmagyarázására fordítja energiáit. Hozzáteszi, igaz ez a bökényi zöldséges kálváriájára is, ahol szintén a már citált szabályozás miatt nem engedik a közel húszéves bodegát kicsinosítani. A képviselő úgy látja, a kiszolgált lakókocsi helyén egy ízlésesen elkészített, daruval elemelhető, mobil faházzal esztétikusabb képet mutatna a csongrádi Fő utca – Jókai utca sarok, amelytől nem messzire áll egy másik fapavilon – méghozzá háborítatlanul.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!