Csongrád és környéke

2007.05.10. 16:19

Egyelőre malmoznak a csongrádi gazdák

Nyugvópontra kerülhet a csongrádi malom ügye, amennyiben megvalósul az a reorganizációs program, amelynek részleteiről a minap számoltak be az üzemnek hosszú ideje hitelező gazdáknak. A kenyérgyár is kikászálódni látszik szorongatott helyzetéből.

Bíró Dániel

Információink szerint napok kérdése, és eldől, újraindíthatják-e az őrlést a hónapok óta álló csongrádi malomban, vagy a jelentős tartozást felhalmozó üzem régóta citált reorganizációja meghiúsul. A döntés több tucat környékbeli gazdálkodót érint, hiszen úgy tudjuk – bár ezt a malmot működtető társaság részéről nem erősítették meg –, a százmillió forintot jócskán meghaladja az üzem adóssága, amelynek jelentős része a gabonatermelőknek járna. A malomnak közüzemi tartozásai is vannak, a dolgozói létszám is jelentősen megcsappant, a vagyonbiztonság érdekében csupán a kapuszolgálat igényel állandó jelenlétet. A kényszerű leállás miatt már olyan hírek is szárnyra keltek, hogy egy vidéki vállalkozó ipari műemlékként hasznosítaná a 122 éve épült gőzmalmot.

A kenyérgyár talpra állt

Legfrissebb információink szerint egy helyi vállalkozó május elejétől bérleti szerződést kötött a kenyérgyárat tulajdonló részvénytársasággal az üzem további működtetésére. Úgy tudjuk, a váltás nem járt létszámleépítéssel, és ilyen intézkedést nem is terveznek a jövőben, ellenben néhány műszaki átalakításra és technológiai fejlesztésre sort kell keríteni. Hírt adtunk arról is, hogy a márciusi bizonytalanság miatt több megrendelőjét is elveszítette a kenyérgyár, így a városi intézményeket is ellátó csongrádi Gamesz sem hosszabbította meg együttműködését. Értesüléseink szerint azóta valamelyest javult az üzem megítélése, és sorra térnek vissza a régi ügyfelek.

– Jó híreket kaptunk, de az ügy rendezése még gyerekcipőben jár. Jövő héten okosabbak leszünk – mondta lapunknak egy neve elhallgatását kérő csongrádi gazda, aki a többi hitelezőhöz hasonlóan szerdán bővebb felvilágosítást is kapott a tervezett reorganizációs programról. Hozzátette, optimistán várják a döntést, amelynek birtokában megkezdődhet a malom mellett egy külterületi gazdaságot és a helyi kenyérgyárat magába foglaló egység feltőkésítése.

– Ma már úgy látszik – és remélem, hogy ezt nem kiabáljuk el –, hogy közel egyéves küzdelem eredményeként a csongrádi agrárintegrációt jelentő cégcsoport reorganizációja célegyenesbe kerülhet – nyilatkozta lapunknak Gráner Gyula, a kenyérgyárat tulajdonló részvénytársaság – illetve a malmot birtokló szövetkezet – igazgatósági elnöke. Gráner legutóbb azt mondta lapunknak, a földművelésügyi minisztériumban folynak az egyeztetések arról, hogyan lehetne konszolidálni a szorult helyzetbe került cégeket. Az elvi döntés megszületett, a program konkretizálása még hátravan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!