Csongrád és környéke

2007.07.09. 16:19

Fodor Gábor nem vízlépcsőpárti

Fodor Gábor nem vízlépcsőpárti, de ha a Csongrádon élők szorgalmaznák a duzzasztóépítést Bokrosnál, tárcája is közelebbről vizsgálná a kérdést. A környezetvédelmi és vízügyi miniszter azt mondta, a német szemét felének eredetéről még folyik a vita a német tartományokkal, így azt még nem lehet tudni, a Mindszentre hozott bálákat mikor viszik el innen.

Bíró Dániel

– Ismerem a csongrádi vízlépcsőtervek történetét. Az elképzelés megvalósításának mindenképp feltétele, hogy a környéken élők is teljes mellszélességgel támogassák ezt a nagyszabású beruházást. Ezért úgy gondolom, ezt a kérdést elsőként Csongrádon kell megvitatni – mondta Fodor Gábor. A környezetvédelmi és vízügyi miniszter hozzátette: személy szerint nem híve a duzzasztóművek építésének. Megítélése szerint ugyanis jóval nagyobb környezetkárosítással járna egy ilyen horderejű beavatkozás, mint amennyi gazdasági és egyéb hasznot hozna.

Vincze: Csongrád vízlépcsőpárti

Már készül az a megyei tanulmányterv, amelyben szakemberek vizsgálják a csongrádi duzzasztóépítés várható hatásait – tudtuk meg [namelink name="Vincze László"] országgyűlési képviselőtől, aki Fodor Gáborral is váltott néhány szót Csongrádon. A fideszes honatya szerint nem csupán a Tisza hajózhatóságát, az Alföld öntözhetőségét és a turisztikai fejlődést segítené egy bokrosi vízlépcső, hanem például Szolnok ivóvízellátása sem okozna gondot aszályos időkben. A duzzasztóügy támogatottsága kapcsán hozzátette: Csongrádon korábban a lakosság 90 százaléka helyeselte a beruházás megvalósítását. Arra a felvetésünkre, hogy helyi népszavazást is tarthatnának erről, a képviselő azt mondta, ha a többség pártolja az ügyet – márpedig ez érzékelhető –, akkor nincs szükség referendumra.

Kérdésünkre, miszerint ha a csongrádiak többsége ki is nyilvánítaná az ügy iránti elkötelezettségét, miképp reagálna a minisztérium: azt felelte, abban az esetben a tárca is napirendjére tűzné a kérdést, és körüljárnák a megvalósítás lehetőségeit, illetve várható hatásait.

Fodor Gábor nem tudott konkrét időpontot mondani azzal kapcsolatban, hogy mikor kerülhet vissza Németországba az onnan tavaly decemberben Mindszentre szállított huszonnégy bála háztartási hulladék. Az országban tizenkilenc településen találtak a mindszentihez hasonló külföldi szemetet. A teljes hulladékmennyiség felének visszaszállításáról sikerült eddig megállapodni a német állami szervekkel, a fennmaradó rész eredetéről, illetve annak elviteléről még egyeztetnek a német tartományokkal. A miniszter leszögezte: el akarja érni, hogy a szeméthegyek mihamarabb eltűnjenek az országból.

Csak a sajtóból értesült a környezetvédelmi és vízügyi tárca vezetője arról, hogy Sátoraljaújhelytől alig húsz kilométerre, a határ szlovák oldalán szénerőművet építene egy cseh beruházó cég. A tervezett beruházás nem csupán a határ mentén élőket, hanem Tokaj-Hegyalja bortermelőit is felzaklatta. Fodor Gábor érdeklődésünkre elmondta, csütörtökön levelet írt szlovák kollégájának, melyben kérte, tájékoztassa az ügy eddigi fejleményeiről. Ha a sajtóinformációk helytállóak voltak, a magyar állam a nemzetközi jog szabályai szerint kíván bekapcsolódni a beruházás terveinek ellenőrzésébe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!