Csongrád és környéke

2007.07.03. 16:19

Pihenő- vagy bulihely a Körös-torok?

Egyértelmű szabályokat és hosszú távú fejlesztési terveket szeretnének kicsikarni a csongrádi városvezetésből a Körös-torokban működő vállalkozások. Szerintük a mostani öszvérmegoldással – miszerint lehet is hétvégi buli, meg nem is – a vendégek zöme elégedetlen.

Bíró Dániel

Egyértelmű szabályokat és hosszú távú fejlesztési terveket szeretnének kicsikarni a csongrádi városvezetésből a Körös-torokban működő vállalkozások. Szerintük a mostani öszvérmegoldással – miszerint lehet is hétvégi buli, meg nem is – a vendégek zöme elégedetlen. A nyaralótulajdonosok nyugalom-, a város fiataljai mulatságpártiak, de a vendéglátók között sincs egyetértés arról, melyik verzió lenne gyümölcsözőbb a jövőben.

„Alhatnak a taták"

„Ha ez így folytatódik, akkor az összes
fiatal itt fogja hagyni a várost, és akkor alhatnak a taták meg a mamák" – írta Adri a koros-torok.hu honlap vendégkönyvébe. Az internetes fórumozók zöme attól tart, hogy a jövőben az egyetlen valamirevaló szórakozóhelyet is felszámolják Csongrádon. Egy másik beíró azt számolta össze, hogy a havi egy csendes hétvége bevezetésével az év 365 napjából mindössze 34 nap jut a szórakozni vágyóknak, és 331 azoknak, akik pihenni jönnének a Körös-torokba.

Hiába adott minden egy sikeres és haszonnal járó Körös-toroki szezonhoz, az alacsony vízállás, a gyönyörű homokpad és a strandidő ellenére a csongrádi üdülőterületen szinte mindenki elégedetlen a kialakult helyzettel. A nyaralótulajdonosok nyugalmas éjszakákat, a fiatalok több szórakozási lehetőséget, a városvezetés rendet, az érintett vállalkozók pedig egyértelmű szabályozást szeretnének. Utóbbiak szerint a jelenlegi öszvérmegoldás, miszerint lehet is hétvégi buli meg nem is, egyrészt teljesen elbizonytalanítja az eddigi vendégkört – sokan így inkább máshová mennek szórakozni vagy pihenni –, másrészt megnöveli a kiadásaikat, hiszen biztonsági szolgálatra és szemétszedésre is több pénzt kell fordítaniuk. A homokpadot például naponta kétszer is meg kell tisztítani hétvégéken, mert az esti rendrakás után hajnalra marad az éjszakai dorbézolás nyomainak eltüntetése.

– Határoznia kell a városvezetésnek, hogy szórakoztató központot vagy családbarát üdülőhelyet akar a Körös-torokban – szögezte le Pusztai Zsolt. A büféudvar vállalkozóinak képviselője szerint emellett hosszú távú fejlesztési koncepciót kell kidolgozni a területre ahhoz, hogy a vendéglátók tervezni tudjanak, mert a mostani kiszámíthatatlanság senkinek sem kedvez. Ők például már beruháztak volna, de az önkormányzat ragaszkodott a vállalkozói udvar tulajdonjogához, ezért pályázni sem tudtak fejlesztésre. Pusztai Zsolt azt is megoldandó problémának tartja, hogy hiába telik meg a Körös-toroki napokon a terület összes nyaralója, és sátorhelyet sem találni, mindez nem jelentkezik a helyi idegenforgalmi adóbevételekben. Hozzátette: 2007 végéig rendezni kell minden lényeges kérdést, különben ledolgozhatatlan hátrányba kerülhet az üdülőterület.

Bedő inkább családbarát

[namelink name="Bedő Tamás"] a családbarát üdülőhely verzióját támogatja, és szerinte a képviselő-testületben is egyetértés született erről. A polgármester elmondta, a vízi turizmust élénkítő beruházásokat terveznek a Körös-torokba, ahol a jövőben tovább ritkulnának az éjszakai bulik.

Inkább a családokat csalogatná a torokba Berényi Edit. A kempinget üzemeltető cég ügyvezetője lapunknak elmondta, egyre több az elégedetlen vendég náluk, sőt volt, aki – mivel pihenni jött, de nem tudott – ki sem fizette a számláját. A kialakult helyzet miatt idén már úgy ajánlják az érdeklődőknek szolgáltatásaikat, hogy előre hangsúlyozzák: pénteken és szombaton nemigen fognak tudni aludni a bulik miatt.

Egyetért a célközönség meghatározásával Szigeti Szabolcs, de hozzáteszi, az csak álom, hogy egyik évről a másikra a családok otthon hagyják hűtőtáskáikat, hogy a büféket, meg a vendéglőket ostromolják. Éppen ezért szerinte nem kéne tönkre tenni, ami most működik. A Happy Day Hotel tulajdonosa tudja jól, nagyon megfiatalodott a hétvégi vendégkör átlagéletkora, és biztos benne, hogy ezek a tinédzserek okozzák a legtöbb galibát a torokban, de szerinte nem megoldás, hogy a károkozók miatt a többi korosztály ne tudjon szórakozni a csongrádi nyár fő helyszínén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!