Csongrád és környéke

2007.10.12. 16:19

A demokrácia csődje a Körös-torokban

Csongrád - Érdektelenség és széthúzás nehezíti a Körös-torok vitás ügyeinek rendezését Csongrádon. Az érintett üdülőtulajdonosok nem nyilvánítanak véleményt az üdülőterület jövőjéről – vagy egymással nem értenek egyet. Berkes István jegyző szerint így nehéz lesz megoldást találni a problémákra, és nem marad más: a képviselő-testületnek kell megszabnia a házirendet.

Bíró Dániel

„Gatyába rázná" a Körös-torokot a csongrádi önkormányzat, de egyelőre nem tudja. Nemrég arról írtunk, sokan egy új házirend megalkotásában bíznak, amely tiszta viszonyokat teremtene a torokban. E rendelet előkészítésére ígéretet is tett a városvezetés, de a részletek kidolgozásánál már nem lesz egyszerű dolga.

Többletkötelezettségek?

Az új szabályozás szaporíthatja ugyan a tulajdonosok és a vállalkozók kötelezettségeit, de a konkrétumok még nem ismertek. A csongrádi jegyző szerint ehhez a képviselő-testület iránymutatására lesz szükség. Az októberi ülésen kerül napirendre az idei szezonértékelő beszámoló, és ennek tükrében határoznak majd a városatyák, mekkora szigort szeretnének a torokban. A rendelettervezet így novemberre készülhet el, a döntést viszont nem lehet halogatni, hiszen az új előírásokat időben, jóval a szezonkezdet előtt ki kell hirdetni.

A napokban szezonértékelő fórumra hívta a város a Körös-torok több mint 300 üdülőtulajdonosát, de a meghívottaknak csak a töredéke jelent meg az összejövetelen. Akik elmentek, azok sem tudtak közös nevezőre jutni alapvető kérdésekben. Akadt olyan vélemény, hogy egyáltalán ne lehessen éjszakai rendezvényt tartani az üdülőterületen, mások – a helyi vállalkozókkal egyetemben – azt szorgalmazták, hogy minél több lehetőség legyen a vendégek szórakoztatására. Felmerült, hogy a zenés mulatságok helyett a családi programok szervezését kellene ösztökélnie az önkormányzatnak, de az is szóba került, hogy egymást is korlátozni kellene, hiszen többször is előfordult, hogy a hangoskodó nyaralók zavarták szomszédjaik pihenését.

Bottyán István, az üdülőterület gondnoka szerint „generációs véleménykülönbségek" miatt tapasztalható ekkora széthúzás a hangadók körében, a többségi közönyről pedig úgy véli, az önmagáért beszél, ez ellen tehetetlenek. Korábban működött ugyan egy szervezet, a Körös-toroki Üdülőtulajdonosok Érdekvédelmi Egyesülete, amely a közös álláspont megfogalmazására volt hivatott, de ez 2005-ben megszűnt, idén sem alakult újjá.

– Ilyen körülmények között nehéz lesz mindenki számára megfelelő szabályozást alkotni – nyilatkozta lapunknak [namelink name="Berkes István"], aki szerint érezhető, hogy sokan többet várnak egy házirendtől, mint amit valójában jelent. Az üdülőterület ugyanis Csongrád része, ezért rengeteg, a torokra jellemző – környezetvédelmi vagy zajvédelmi – kérdés rendezésére már létezik helyi rendelet, amit csupán be kell tartatni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!