Csongrád és környéke

2007.10.12. 16:19

Ársatuban a csongrádi sertéstartók

Csongrád - A minden eddiginél alacsonyabb felvásárlási ár miatt többen a sertéstenyészetük felszámolásán gondolkodnak Csongrádon. Vincze László országgyűlési képviselő szerint jellemző, hogy míg az élő sertés kilójáért 230 forintot kap a gazda, a tőkehús 900 forintba kerül a boltban.

Bíró Dániel

Nem elég, hogy égbe szöknek a takarmányárak, ilyen keveset még sosem adtak a szalámisertés kilójáért – mondta lapunknak Lénárt Ferenc. A felgyői gazda tavaly még 260 forintot kapott azért a húsért, amelyért idén mindössze 215 forintot ajánlanak a felvásárlók, de ez az ár az önköltséget sem fedezi. Tanyáján évente 100-150 jószágot nevel, s ha nem lesz hamarosan 300 forint a felvásárlási ár, az anyakoca-állományt is le kell vágnia, hogy fedezni tudja költségeit. Lénárt Ferenc szerint mintegy ötven csongrádi tenyésztő kényszerülhet ilyen helyzetbe 2-3 hónapon belül, ha a kormányzat vissza nem állítja az idén megszüntetett támogatási rendszert.

[namelink name="Vincze László"] – akit a gazdák kerestek meg –, a felgyői gazdaságnál tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, felelőtlenek a feldolgozók, akik magatartásukkal tönkretehetik a gazdákat. A fideszes honatya megjegyezte, amíg az élő sertés kilójáért 230-240 forintot ajánlanak, a tőkehús ára 900 forint a boltokban, vagyis az ágazat tőkeerős szereplői teljesen kisemmizik az állattartókat, ez ellen pedig valamit tenni kell.

Demonstrációra készülnek

Demonstrációra készülnek a magyar sertéstartók – tájékoztatott pénteken a Sertéstenyésztők Országos Választmánya. A szerveződés a tiltakozás módjáról és helyszínéről október 17-én, szerdán dönt Budapesten. A gazdák azt mondják, elfogyott az állatoknak szánt takarmány, ők pedig felélték utolsó tartalékaikat. Mivel sem a feldolgozóktól, sem a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumtól nem kaptak érdemi segítséget, most a közvéleményhez és a fogyasztókhoz fordulnak – hangoztatta a választmány.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!