Csongrád és környéke

2007.10.03. 16:19

Többen elégedetlenek a csongrádi köztemető üzemeltetésével

Csongrád - A csongrádi köztemető üzemeltetésével többen elégedetlenek a városban. Az ügyintézők elérhetetlenségére, a kapuzárás rendszertelenségére és az életveszélyes síremlékekre panaszkodnak a legtöbben. A városgondnokság vezetője szerint megfelelően működik a sírkert, a kritikák alaptalanok.

Bíró Dániel

„Hónapok óta zűrzavaros idők vannak a csongrádi köztemetőben" – fogalmaztak a szerkesztőségünknek levelet író panaszosok. A névtelenségbe burkolózó levélírók sérelmezik, hogy körülményesen lehet csak ügyet intézni, sokszor nem lehet megtalálni a temetőcsőszt, és emiatt előfordult már, hogy egy meghibásodott vízcsapról csak a vízműnél tudtak bejelentést tenni. Ugyancsak problémásnak tartják, hogy a kapuzárással kapcsolatban nem tájékoztatják megfelelően a látogatókat. Szerintük volt olyan, hogy egy rokkantat már 16 órakor bezártak a sírkertbe, de szerintük arra is volt példa, hogy még este 10-kor is nyitva volt a kapu. A levélírók szerint kegyeleti helyen rossz érzést vált ki a látogatókból, hogy a temető több pontján síremlék eladást hirdetnek. Míg az életveszélyes síremlékek nincsenek jól láthatóan jelezve, addig azokat a sírokat, ahol lejárt a kiváltás, felcímkézik Csongrádon. A panaszosok úgy vélik, ez az eljárás sértő az elhunytak hozzátartozói számára, ezért jobb lenne, ha újsághirdetésben tennék közzé az ilyen információkat.

– A címkézés máshol is bevett gyakorlat, ezért alkalmazzuk – mondta lapunknak a városgondnokság vezetője. Bodor Jánostól megtudtuk: hivatalosan 8 és 16 óra között van nyitva temető, de a sírköveseknek és a hullaszállítóknak is van kulcsuk a kapuhoz, az említett esetekről viszont nem tudnak. Bár átlagosan négy ember dolgozik a sírkertben, Bodor szerint magától értetődik, hogy a csősz nem tud mindig a csőszháznál lenni, hiszen sok a tennivaló a hatalmas temetőben. Hozzátette, nincs tudomásuk arról, hogy bárki is üzletelne vagy ügyeskedne a gondozatlan síremlékekkel, az életveszélyes sírokat pedig folyamatosan figyelik, és vagy értesítik az érintetteket, vagy ha ez nem vezet eredményre, bontanak. Bodor János szerint nincs igazán alapjuk ezeknek a kritikáknak, de sejti, honnan fúj a szél. Úgy véli, a temető egyik korábbi dolgozójának is köze lehet a levélhez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!