Csongrád és környéke

2008.02.10. 18:20

Csodák márpedig vannak

Csongrád - Blázsik Ildikót és kisfiát nem érdekli az orvostudomány, ők élni akarnak. A csongrádi anyuka egyedül neveli két és fél éves gyermekét, aki súlyos gerinc-rendellenességgel született. A szakemberek szerint amit együtt elért az édesanya és kisfia, az "élettel összeegyeztethetetlen csoda".

Bíró Dániel

A nyílt gerinc az élettel összeegyeztethetetlen – olvasható a várandós mamák könyvében. Blázsik Patrik édesanyja csak a szülés előtt néhány héttel tudta meg a kezelőorvosát helyettesítő ügyeletes nőgyógyásztól, hogy milyen súlyos rendellenessége van gyermekének. A két és fél éves kisfiát a kezdetektől egyedül nevelő csongrádi anyuka mégis rendíthetetlenül hisz benne, hogy Patrik egyszer még járni fog. Az orvosok épp az ellenkezőjét állítják, de ez éppúgy lepereg Blázsik Ildikóról, mint amikor azt mondták neki, hogy négyéves koráig ülni sem fog a csípőtől lefelé béna pici. Hiszen agykamratágulata is van, amit egy beépített sönttel kezelnek. Ehhez képest Patrik jó ideje magától ül, november óta a bilin is, egyedül eszik és iszik, s nem mellesleg 18 hónapos kora óta folyamatosan beszél.

Ildikó hisz abban, hogy nyílt gerinccel született fia egyszer még járni fog.
Fotó: Bíró Dániel

– Kettőnk akarata miatt tartunk itt – véli Ildikó. A csonka család most havonta 83 ezer forintból kénytelen megélni, de azért ennyiből, mert az önkormányzat idén januártól június végéig havi nyolcezer forint időszaki támogatást utalt ki nekik. Előtte viszont minden helyi támogatási forrástól elestek: sem félszocpolt, sem az első lakáshoz jutást segítő támogatást nem ítélték meg nekik. Ezért maguknak kell kigazdálkodni közös otthonuk hiteltörlesztését, illetve Patrik ellátásának, utaztatásának és a gyógyászati eszközök beszerzési költségeit. Mivel a kisfiú csak kerekes székkel tud közlekedni, a városszéli házukon is van mit még csinosítani. Például akadálymentesíteni kell a fürdőszobát. Tavaly nyáron együtt festették ki a gyerekszobát – mondja Ildikó. Ő az ecsetet ragadta meg, Patrik pedig lelkesítette, nehogy elcsüggedjen. Így szigetelték le hungarocellel a konyha vékony falait is, amikor ősszel hidegebbre fordult az idő.

– Szinte összenőttünk. Mindenhová együtt megyünk, de ezt nem is lehet másként csinálni, hiszen Patriknak állandó felügyeletre van szüksége – mondja az anyuka, miközben a kisfiú is egyfolytában szóval tart. Érdeklődik a füzet iránt, mit írok bele. A fényképezőgépet is meg kell mutatni neki, és arra is kíváncsi, hol parkol a kocsi, amivel jöttem, mert szívesen megnézné. Mindezt ülve, kakaóját kevergetve produkálja, és arra is figyel, hogy tanácsot adjon édesanyjának, mit hol találhat a lakásban.

A két és fél éves kisfiát a kezdetektől egyedül nevelő csongrádi anyuka rendíthetetlenül hisz benne, hogy Patrik egyszer még járni fog.
Fotó: Bíró Dániel

– Szuper srác – büszkélkedik Ildikó, de arról már nem szívesen beszél, hogy miért nehéz maga mellé egy párt találnia. Szerinte nem sok férfi van a földkerekségen, aki kettőjüket együtt, illetve ezt a helyzetet minden feltétel nélkül elfogadná. Keserű tapasztalatai is vannak. Amikor például kiderült, hogy nagy összegű kártérítés igényével műhibapert indított a szentesi kórház ellen, jelentkezett egy ember, hogy szívesen biztosítana lakhatást nekik, cserébe viszont adják oda neki – a még meg sem ítélt – pénzt, amiből a gazdaságát felfejlesztené. A peres eljárás egyébként folyamatban van, de az ügy jelenlegi állásáról nem kívánt nyilatkozni az anyuka. Azt mondja, a pénznél sokkal fontosabb, hogy élnek.

Felnőtt módon kommunikál

Mindenki lemondott Patrikról, hiszen bármikor meghalhat, az édesanyja mégis függetleníteni tudja magát ettől, és nap mint nap erőn felül teljesít. Amit együtt művelnek, az csoda – mondta lapunknak Meló Jánosné, a csongrádi pedagógiai szakszolgálat gyógypedagógusa. Ildikó és kisfia szeptember óta hetente kétszer jár fejlesztési foglalkozásra, ahol a pici – amellett, hogy gyöngyöt fűz vagy idősebb gyerekeknek való kirakóval játszik – szinte felnőtt módon kommunikál. Nem véletlen, hogy ő a gyerekcsoport szóvivője, ha éppen társai valamit el akarnak érni a nagyoknál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!