Csongrád és környéke

2008.02.24. 22:20

Főépítészt keres Csongrád

Csongrád - Főépítészi pályázatot hirdetett a csongrádi polgármesteri hivatal, azonban a kiíró sem túl optimista. Berkes István jegyző szerint ebben a szakmában nem túl kecsegtető ajánlat egy közalkalmazotti állás. Ha lesz jelentkező, közvetlenül nem szólhat bele a döntésbe a helyi politika. Vagy mégis?

Főépítészt keresnek Csongrádra. A nemrégiben kiírt pályázat eredményességével kapcsolatban azonban a hivatal vezetője sem túl optimista. [namelink name="Berkes István"] szerint ebben a szakmában nem túl kecsegtető ajánlat egy közalkalmazotti állás, a törvény által megszabott bérnek ugyanis a sokszorosát lehet keresni a magánszektorban. A munkakört mindenképp el kell látnia valakinek, és ez többletterhet is róhat a városra, de annak a – például Szentesen alkalmazott – gyakorlatnak nem híve a jegyző, hogy a vállalkozó főépítész havonta csak pár napra, órára jelenik meg munkahelyén.

A felhívást egyébként két dolog indokolta. Az egyik egy 2006 végi jogszabály-módosítás, amely előírja, hogy az építési hatóság vezetője nem láthatja el a főépítészi feladatokat, a másik pedig a helyi szervezeti és működési szabályzatot érintő határozat, amit tavaly szeptemberben hozott a testület.

Az elmúlt tizenkét évben Seres Balázs, a polgármesteri hivatal mérnöki irodájának vezetője végezte el a főépítészi feladatokat, munkáját viszont a legutóbbi választások óta egyre több kritika érte a képviselő-testületben. Főleg a legaktívabb ellenzéki szerveződés, az Összefogás

Pályázik-e Seres Balázs?

Seres Balázst is megkérdeztük, pályázik-e a főépítészi állásra, és ő nemmel felelt. Azt mondta, meg van elégedve jelenlegi munkakörével, és bizonyára jól együtt tud majd működni utódjával. Csongrádért Egyesület politikusai vették célba az építőmérnök végzettségű szakembert. Talán épp ezek az észrevételek adták az alapját annak a jobboldali többség által szorgalmazott szeptemberi döntésnek, ami egyetértési jogot biztosított a testületnek a hivatali irodavezetők kinevezésénél, és amit később a közigazgatási törvényességi észrevétel miatt hatályon kívül helyeztek. Az, hogy a politika ennek ellenére beleszólhat a kiválasztásba, borítékolható. [namelink name="Berkes István"] lapunknak úgy fogalmazott, ő dönt, a polgármester egyetértési joggal van felruházva, de előzetesen egy szakmai bizottság véleményét is kikéri. Utóbbi tagjait viszont a képviselő-testület fogja javasolni. Erre megjegyezte, reméli, hogy a grémiumban a szakmai érvek dominálnak.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!