Csongrád és környéke

2008.04.13. 21:09

Procedúra egy csongrádi sírhely körül

Csongrád - Két hónapos levelezés és a jegyző megkeresése után tudott csak sírhelyet váltani a csongrádi temetőben Katalin, aki tizenhárom évig volt a sírkert gondnoka. Az édesanyját gyászoló nyugdíjas asszony szerint a temetőgondnokság eljárása kegyeletsértő volt.

Munkatársunktól

Két hónapos levelezés és a jegyző megkeresése után tudott csak sírhelyet váltani a csongrádi temetőben Katalin, aki tizenhárom évig volt a sírkert gondnoka. Az édesanyját gyászoló nyugdíjas asszony szerint a temetőgondnokság eljárása, illetve a kiválasztott temetkezési hely megtisztítása kegyeletsértő volt. A városgondnokság igazgatója úgy véli, félreértésen alapult a késedelem, amiért elnézést kérnek a családtól.

Katalin édesanyjának halálos ágyán az volt a végakarata, hogy a családjával együtt leljen végső nyugalomra, ezért szerettei úgy döntöttek, egy nagyobb sírhelyet váltanak ki a csongrádi temetőben. Ki is néztek maguknak egy megfelelő földdarabot a sírkertben, de hiába jelezték december derekán levélben a temetőgondnokságnak szándékukat, a temetőt is működtető városgondnokság igazgatója január 2-i válaszlevelében arról tájékoztatta őket, hogy nem tüntették fel pontosan a sírhely helyazonosítási számát, illetve vannak más érdeklődők is arra a parcellára, ezért így egyelőre nem tudják teljesíteni a család kérését.

Katalin és családja a mai napig nem érti, miért kell jegyzői utasítás ahhoz, hogy valaki sírhelyet váltson Csongrádon. Fotó: Tésik Attila

Katalin és családja a mai napig nem érti, miért kell jegyzői utasítás ahhoz, hogy valaki sírhelyet váltson Csongrádon. Fotó: Tésik Attila
Amint megkapta a levelet Katalin asszony, felkereste a temető gondnokát, akitől megtudta a sírhely számát és azt, hogy kiváltása más részéről nincs folyamatban, vagyis igényt tarthatnak rá. A sírhely számát és ez utóbbi információt – a temetőgondnok aláírásával hitelesítve – feltüntették a városgondnokságtól kapott levél másolatán, és visszaküldték a feladónak. Harminc napon belül nem kaptak választ, ezért Katalin – mint utóbb kiderült, édesanyja halála előtt egy nappal – felhívta a csongrádi jegyzőt, és beszámolt a hónapokig elnyúló sírhelykiváltási procedúráról.

– Félóra múltán hívtak vissza, hogy mehetünk a gondnokhoz, aki olyan megjegyzést tett, hogy örüljünk, hogy megkaptuk a sírhelyet. Felháborodásunkat tovább fokozta, hogy bár olyan állapotba kellett volna hozniuk a sírhelyet, hogy ott temetni lehessen, napokig nem történt semmi, majd kegyeletsértő módon a látogatók szeme láttára törték ripityára az útban lévő százéves márványkereszteket, ráadásul hiába telt el egy hét a temetésig, nem vitték el a törmeléket és a szemetet. A szertartás úgy folyt le, hogy a sírhely szomszédságában több köbméteres szemétdomb éktelenkedett – mondta Katalin, aki szerint érthetetlen, miért kell jegyzői utasítás ahhoz, hogy sírhelyet váltson valaki Csongrádon. – Talán azért történt, mert tizenhárom évig én voltam a temető gondnoka?

Bodor János: Elnézést kérek a családtól

– Tisztelettel és méltón bánunk minden ügyfelünkkel, ezért vissza kell utasítanom azt a felvetést, hogy rossz szándék vezetett volna bennünket. Egy félreértés miatt abban a hitben voltam, amikor kézzel írt megjegyzéssel visszakaptam a levelemet, hogy tárgytalan a kérelem, ezért nem foglalkoztunk az igénnyel. Személyesen sem jelentkeztek. Utólagosan elnézést kell kérnem a családtól – mondta lapunknak Bodor János, aki szerint érdekes körülménye az esetnek, hogy a panaszos a korábbi temetőgondnok. A városgondnokság igazgatója úgy véli, az is mellettük szól, hogy figyelmen kívül hagyhatták volna az érintettek részletfizetési kérelmét, mégis méltányolták a család kérését. Bodor János megjegyezte, a sírhely körüli rendezetlen állapotokról most hallott először, ezért nem is tartja hitelesnek az információt, hiszen ami a gondnokság dolga volt, azt hiánytalanul elvégezték. Hozzátette, a látogatók meg vannak elégedve a sírkertben végzett munkával, negatív visszajelzést eddig nem kaptak az üzemeltetéssel kapcsolatban.

Címkék#Csongrád