Csongrád és környéke

2008.06.06. 19:50

35 millió kellene a Tüskevár bemutatásához

Csongrád - Matula bácsi szerint Fekete Istvánhoz is méltatlan, hogy a remekművéből készült mozifilmet nem hajlandó támogatni a Magyar Mozgókép Közalapítvány.

Bíró Dániel

A 2005-ben Csongrádon forgatott Tüskevár egyik főszerepét alakító Kovács Lajos túl van egy súlyos betegségen, visszatért első feleségéhez, és állítja, ilyen szépnek még nem látta a világot.

– Bütyök már érettségizik? – hitetlenkedett Kovács Lajos, amikor Balogh György filmrendezőtől megtudta, hogy a Tüskevárban Tutajos cimboráját alakító Péntek Bálint maturál. A 64 éves színész 3 éve járt utoljára Csongrádon, és a minap tett látogatásakor sem rejtette véka alá, mennyire megható számára a visszatérés a Tisza partjára. A 2005-ös nyári forgatás előtt hetekre Csongrádra költözött, s bár a szerepformáláson lett volna a hangsúly, némiképp árnyalta a nyugodtnak tervezett vízparti felkészülést Cseh Annamária szupermodellel kötendő házassága, amiről a bulvársajtó akkor hónapokon keresztül cikkezett. – Gyuri, nagyon okosan, nem hagyta, hogy kizökkenjek. Nem volt könnyű dolga, hiszen sem testileg, sem szellemileg nem voltam a csúcson, de annyi erőt és biztatást adott rendezőként, hogy naponta 3 órát mégiscsak fitt tudtam lenni a kamera előtt. Utólag belegondolva az az időszak előszele lehetett a 2006-os súlyos betegségemnek, amiből csak kedvesem, Zsuzsika segítségével tudtam kilábalni – mondta a színész, aki két éve hasnyálmirigy-gyulladást kapott. Az orvosok mindössze 30 százalék esélyt adtak az életben maradásra. Ő pedig visszatért első feleségéhez, akivel az intenzív osztályon újra megesküdött.

Balogh György rendező és Kovács Lajos színész. Fotó: Bíró Dániel

Balogh György rendező és Kovács Lajos színész.
Fotó: Bíró Dániel

– A lázrohamok után egy kicsit én is más ember lettem. Most például úgy érzem, ilyen szépnek még sohasem láttam a világot. Talán ezért is zavar jobban, hogy mások képtelenek felismerni, mi az, amit érdemes felkarolni. A Tüskevárra gondolok, ami minimális pénzből készült, mégis nagyon jó film lett, de az már elképesztő, hogy 3 éve hallgat. Kevéske támogatásra lenne csak szükség, hogy minden a helyére kerüljön a filmben, mégsem vesznek róla tudomást. Tőlem úton-útfélen kérdezik, mikor lesz a bemutató, de én csak azt tudom ilyenkor mondani, hogy éppúgy várom a premiert, mint ti. Szerintem Fekete Istvánhoz is méltatlan, hogy a remekművéből készült mozifilmet harmadik éve nem hajlandó támogatni a Magyar Mozgókép Közalapítvány – fakadt ki Kovács Lajos.

A támogatók pénzére is számítanak

35 millió forintra lenne szükség a Tüskevár utómunkálatainak elkészítéséhez. Ennek felét támogatóktól szeretnénk megszerezni, s ha ez az összeg megvan, megyünk a közalapítványhoz a másik feléért – nyilatkozta lapunknak Balogh György rendező.

Címkék#Csongrád

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!