Csongrád és környéke

2008.06.20. 21:42

Már hat éve csöndes a csongrádi Szélkakas

Csongrád - Megint gazdát cserélhet a csongrádi Szélkakas. A kilencvenes évek legfelkapottabb szórakozóhelye hat éve égett le, az egykori üzemeltető szerint a Körös-toroki diszkók különös hátszéllel váltak konkurensekké.

Bíró Dániel

Szentesi tulajdonosokhoz kerülhet Csongrádon az egykori Szélkakas diszkó. A kilencvenes évek legfelkapottabb szórakozóhelye 2002 márciusában máig tisztázatlan körülmények között leégett, a megmaradt épületegyüttes nem először cserél gazdát. A szórakozni vágyó környékbeliek sokáig abban bíztak, egyszer megújul, ám az is évekbe telt, hogy a szükséges állagmegóvást elvégezzék a kormos romok körül.

Az előző évtizedben ugyanazt a szerepet töltötte be a Szélkakas, mint manapság nyáron a Körös-torok: a fiatalok első számú hétvégi találkozóhelye volt. Az akkori helyzet annyiban különbözött a mostanitól, hogy inkább a diszkóba igyekvő vagy onnan távozó vendégsereg miatt háborogtak a környékben élők, a kiszűrődő zaj kevesebb gondot okozott. Valószínűleg azért is, mert mindent az előírásoknak megfelelően működtettek.

– Nem volt gondunk a hivatallal, mert az összes szabályt betartottuk – mondta az egykori üzemeltető.

Gyovai László 18 szobás apartmanházat képzelt el a területre, de elfogyott a türelme. Fotó: Bíró Dániel

Gyovai László 18 szobás apartmanházat képzelt el a területre, de elfogyott a türelme. Fotó: Bíró Dániel
Fekete Mihály szerint a zajtompításra éppúgy ügyeltek, mint arra, hogy több tucat piszoárt szereljenek föl a több száz fős közönség kiszolgálása érdekében. Ezek után gazdaságilag – és kicsit morálisan is – lesújtó volt számukra, hogy a Körös-torokban úgy engedélyezték a diszkózást, hogy az előírásoknak egyáltalán nem feleltek meg a körülmények. Piszoárból például ma sincs annyi az üdülőterületen, mint amennyi a Szélkakasban volt. A költségesen üzemeltethető diszkó nem bírta a torzított versenyt, a fiatalok fokozatosan pártoltak át a Torokba.

Még egyszer nem vágna bele senki – vélik azok, akiknek a tűzeset előtt érdekeltségébe tartozott a szórakozóhely. Pedig a 3000 négyzetméteres ingatlanon minden adott volt ahhoz, hogy valaki újrakezdje: a leégett tánctermen kívül több melléképület, a tengópálya és a medence is sértetlen maradt. Azóta a nagyterem tetőszerkezetét is felújították.

Mostani tulajdonosa a vadászturizmusra és az évek óta beígért, de eddig fel nem épült Egészségvárosra bazírozva 18 szobás apartmanházat képzelt el a területre, de elfogyott a türelme. Gyovai László úgy véli, ahelyett, hogy segítené a polgármesteri hivatal a csongrádi kezdeményezéseket, megakasztja őket. Ő például hiába szeretett volna – csupán a szezonban – kulturált zenés rendezvényeket szervezni, elutasították, mondván, akkor majd megint felcsapnak a lángok a Szélkakas körül. Az sem érti Gyovai László, máshol miért nincsenek útban a szórakozni vágyók, Csongrádon pedig miért ágálnak mindig ellenük. A Szélkakas mindenesetre továbbra is csendes marad: az adásvétel felől érdeklődő szentesiek is szálláshelyként látnak fantáziát az ingatlanban.

Címkék#Csongrád

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!