Csongrád és környéke

2008.09.12. 21:39

A csongrádi Jobbik szerint nem kielégítő a rendeletmódosítás

Csongrád - Szigorította a szociális segélyezés helyi szabályozását a csongrádi önkormányzat. Szeptember elseje óta csak átmenetileg bújhat ki a közmunka alól az a kiközvetített rászoruló, aki orvosi igazolással tanúsítja, hogy nem tudja felvenni a munkát. Azoknál is megszűnhet az ellátás, akik nem mennek el a közvetítőlapon megjelölt helyre a megadott időben. A szigorítást kezdeményező csongrádi Jobbik szerint előrelépés a mostani rendeletmódosítás, de nem kielégítő.

Bíró Dániel

A törvényi kereteket betartva próbál szigorítani a rendszeres szociális segélyezés szabályozásán a csongrádi önkormányzat. Erre két oka is volt. Az egyik a csongrádi Jobbik nyári petíciója, amelyben azt kérték a városvezetéstől, hogy csak az kapjon segélyt, aki dolgozik is. A másik a tapasztalat, ami valóban arra enged következtetni, hogy nem jó irányba mennek a dolgok.

Figyelmeztető adat, hogy az elmúlt másfél évben 100-zal emelkedett Csongrádon az ellátottak száma, így nyár derekán 317 rászoruló jutott segélyhez. Ami még inkább jelzésértékű, hogy a segélyezettek közül sokan megszegik az együttműködési kötelezettséget. Így például nem fogadják el a felajánlott munkalehetőséget. Idén 16 ellátottnak kellett – hat hónapon át 25 százalékkal – csökkenteni a segélyét együttműködési hiányosságok miatt, 28 fő esetében pedig teljesen megszüntették az ellátást a kötelezettségek súlyos megszegése miatt.

Szeptember elseje óta azoknál is megszűnhet a segélyezés, akik nem mennek el a közvetítőlapon megjelölt helyre a megadott időben. Például avart gereblyézni A szerző felvétele

Szeptember elseje óta azoknál is megszűnhet a segélyezés, akik nem mennek el a közvetítőlapon megjelölt helyre a megadott időben. Például avart gereblyézni. A szerző felvétele
Utóbbi kategóriába tartozik szeptember elseje óta, ha a kiközvetített rászoruló nem megy el közmunkára. Gyakran előfordult ugyanis, hogy nem a közvetítőlapon megjelölt időpontban vagy nem is jelentek meg a munkaadónál a kiközvetítettek. A mulasztást csak orvosi papírral igazolhatják, de mivel azon eddig nem kellett feltüntetni, mennyi időre szól, ezért e hónaptól azt is bevezették, hogy a háziorvosnak pontosan meg kell jelölnie, hogy a munkavégzés akadályoztatása mettől meddig áll fenn.

– Fontos volt, hogy valami történjen, mert azt mindenki látja, hogy lenne mit tenni a városban – nyilatkozta lapunknak Horváth Tibor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom csongrádi szervezetének elnöke. Szerinte szemétszedésre, levélgyűjtésre, parlagfűirtásra szükség van, mint ahogy dolgos kezekre is. Előrelépésnek tartják a mostani rendeletmódosítást, de korántsem kielégítőnek. Horváth Tibor úgy véli, a monoki példát kellene követni Csongrádon is.

15 millió jut közmunkára

A csongrádi önkormányzat a központi költségvetésből közcélú foglalkoztatásra – vagyis közmunkára, közhasznú és közcélú munkára – idén 15 millió 143 ezer forintot kapott. Ez a pénzösszeg – napi 3900 forinttal számolva – 3443 nap foglalkoztatásra elegendő. Az első féléves időszakban ebből 2893 napot használtak fel, ami 84 százalékos felhasználásnak felel meg. Januárban és februárban 5-5, márciusban 11, áprilisban 23, májusban 57, június pedig 79 rászorulónak adott munkát a város, míg a segélyezettek közül 160 főt idén még nem közvetítettek ki munkára.

Címkék#Csongrád

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!