Csongrád és környéke

2008.09.05. 22:37

Csúszhat a csongrádi elkerülő út építése

Csongrád - Csúszhat a csongrádi elkerülő út építése az elhúzódó kisajátítási eljárások miatt. A négymilliárdos útépítés befejezését jövő év végére ígérik.

Bíró Dániel

A nyomvonalat érintő két terület vételárában nem tudnak megegyezni a felek, ezért módosulhat a csongrádi elkerülő út építésének ütemterve. Nyár elején még úgy volt, augusztusban kiírják a közbeszerzési eljárást, novemberben pedig kiválasztják a kivitelezőt. Ehhez képest most a projektgazda Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.-nél azzal számolnak, hogy év végéig bekérhetik az építők árajánlatait, eredményt pedig jövő év elején hirdethetnek. Az újabb fejleményekről Fazakas Orsolya, a NIF kommunikációs vezetője tájékoztatta lapunkat. Azt mondta, reménykednek benne, hogy – ha egyelőre nem is születik a vételárról megegyezés – legalább ráengedik a munkagépeket és a régészeket a vita tárgyát képező telkekre. A nyomvonalon hét lelőhelyet kellene feltárniuk a régészeknek, de eddig csak négyen dolgozhattak.

Az elkerülő út megépítéséig tovább romlik a 451-es főút Csongrádot átszelő szakaszának állapota. Fotó: Tésik Attila

Az elkerülő út megépítéséig tovább romlik a 451-es főút Csongrádot átszelő szakaszának állapota. Fotó: Tésik Attila
Várhatóan jövő héten újabb lelőhelyen kezdhetik meg a vizsgálódást, de a két utolsó feltáróhely épp a kisajátítás alatt álló parcelláknál található.
– Nekünk is módosítani kellett a munkatervünket, ugyanis az eredeti szerződésben 10 ezer négyzetméter átfésülését vállaltuk másfél hónapos határidővel, de csak később derült ki, hogy a kitűzött lelőhelyek ennél jóval nagyobbak – nyilatkozta Béres Mária ásatásvezető. A hektárnyi terület átvizsgálásával végeztek, de még további 20-25 ezer négyzetmétert kell átkutatniuk. Ha száraz ősz következne, és ha kivonulhatnának a hátralévő lelőhelyekhez, még idén be is tudnák fejezni a munkát, de erre csekély az esély. Valószínűleg csak 2009 elején kezdhetik meg a feltárást.

Kemencét találtak a régészek

Eddig több mint száz „objektumot" találtak a szakemberek a csongrádi elkerülő út nyomvonalán végzett ásatások során. A Kettős-halomnál egy szarmata településmaradvány, illetve egy kora bronzkori kemence került elő, míg a Vendel-halomnál rézkori, oszlopszerkezetes ház nyomaira bukkantak a régészek.

A négymilliárdos projekt befejezését jövő év végére ígérik. Addig viszont tovább romlik a 451-es főút Csongrádot átszelő szakaszának állapota. A Kiskunfélegyháza felé vezető Széchenyi út aszfaltburkolata több helyütt annyira felgyűrődött, hogy már balesetveszélyessé váltak a mély nyomvályúk. A felújítás a közútkezelő feladata lenne, de belátható időn belül erre nem kerül sor. A Magyar Közút Kht.-tól úgy tudjuk, a 451-es számú főút városi szakaszát a társaság a 2011. évi felújítási programjába jelölte. Ezt a listát legkorábban 2009-ben fogadja el a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ. Ugyanakkor a kht. jelezte, amellett, hogy az út karbantartási munkáit folyamatosan végzik, a helyi önkormányzattal már megkezdték a tárgyalásokat, hogy az elkerülő út megépítése után a 451-es számú főút csongrádi szakaszának kezelése a városhoz kerüljön. Ha a teljes csongrádi rész városi fenntartásba kerül, a százmillió forintot is meghaladhatja az az összeg, amit az út teljes felújítására kell fordítani.

Címkék#Csongrád

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!