Csongrád és környéke

2008.11.25. 19:50

547 000 000 forint jut a csongrádi Holt-Tiszára

Csongrád - 547 millió forintot költhet Csongrád a Serház-zugi holtág rehabilitációjára. Az összeg túlnyomó részét az aranyszigeti szakasz kotrására, vízutánpótlásra, valamint szűrők építésére fordítják. A munkák jövő nyáron kezdődhetnek.

Bíró Dániel

Közel félmilliárd forint uniós támogatást nyert a csongrádi önkormányzat a várost délkelet felől határoló Serház-zugi Holt-Tisza rehabilitációjára. Önrészként a költségek 10 százalékát kell fedeznie a településnek. A 105 hektáros holtág állapotát többször vizsgálták a vízügyi szakemberek, és arra jutottak, hogy három része – a György-víz, az aranyszigeti víz és a serházi böge – közül a középsőn jelentősen feliszapolódott a meder, ezért ott mindenképpen kotrásra lesz szükség. Ugyancsak probléma, hogy a Holt-Tiszán nincs olyan kiépített rendszer, amely a vízutánpótlást biztosítaná. Mivel a település csapadékvizét a serházi szakasz fogadja be, ennek vízminősége a legveszélyeztetettebb, ezért öt helyen hordalék- és olajfogó épülhet.

A tervek szerint az aranyszigeti szakaszon iszapfogó gátat fognak emelni rőzsefonatból, s az így kialakított ülepítőkbe fogják kikotorni az iszapot. Azért kell a közelben megoldani a kitermelt üledék elhelyezését, mert olyan mennyiségről van szó – egyes részeken több méter vastag az iszapréteg –, amelynek elszállítása ugyanakkora összeget emésztene föl, mint maga a kotrás. A vízutánpótlás érdekében a György-víznél egy beemelő szivattyút is telepítenek. A városházán megtudtuk, a fenti munkákra bruttó 450 millió forint költhető, a maradék 98,5 milliót az engedélyes és kiviteli tervek beszerzésére, továbbá pénzügyi és műszaki ellenőri, valamint marketing- és közbeszerzési költségek fedezésére fordítják majd. A támogatási szerződést jövő év elején írhatják alá a felek, a kivitelező kiválasztása pedig 2009 nyarára záródhat le.

Ökológiai és horgászati szempontból is pozitív eredménnyel kecsegtet a holtág rehabilitációja. A szerző felvétele

Ökológiai és horgászati szempontból is pozitív eredménnyel kecsegtet a holtág rehabilitációja.
A szerző felvétele

– Már régóta szeretnénk, hogy jobb legyen a vizünk – mondta lapunknak Gyapjas Mihály. A csongrádi horgászegyesület elnöke szerint mind ökológiai, mind turisztikai szempontból pozitív eredménnyel zárulhat ez a projekt, egyúttal megalapozhatja az Aranysziget további fejlesztését, amit már régóta tervez az önkormányzat. A horgászok még nem egyeztettek a városházával a beruházással kapcsolatban, de annyi bizonyos, hogy a kotrás megkezdése előtt a halállomány átmentésére szükség lesz.

Címkék#Csongrád

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!