Csongrád és környéke

2008.11.27. 19:45

Leárulózták a csongrádi alpolgármestert

Csongrád - Gyovai Gáspár is tehet arról, hogy Bokros önállósodni szeretne – derült ki a városrész leválásáról tartott csongrádi fórumon. Az egyik felszólaló szerint az alpolgármester elárulta az övéit. A csongrádi városatyák védelmükbe vették képviselőtársukat.

Bíró Dániel

Jövő vasárnap dönt Bokros, el kíván-e szakadni Csongrádtól. A leválás lehetősége felettébb izgatja a városrész lakóit, de a csongrádiakat nem különösebben. Példa erre, hogy amíg több lakossági fórumon is megtelt a bokrosi művelődési ház, az ügyben megtartott csongrádi tájékoztatóra szinte csak az önállósodást kezdeményezők és a városvezetők voltak kíváncsiak. Pedig aki ott volt, hallhatta, Csongrádot érzékenyen érintené, ha különválna Bokros.

Bedő Tamás polgármester szerint évi 40-60 millió forintos bevételkiesést jelentene az önkormányzatnak a legnagyobb adóbefizető, a Mars elvesztése. Azért csak ennyit, mert a városrész, s így az állateledelgyár nélkül csökkenne Csongrád adóerő-képessége, az állam ezért részben kompenzálná a kieső forrásokat. A városvezetés úgy látja, Bokros önálló működésének legkockázatosabb eleme az iskola, melynek üzemeltetése a jelenlegi tanulólétszám mellett csak kistérségi társulásban fenntartható. Ez viszont csak akkor lehetséges, ha a társult önkormányzatok befogadják maguk közé a bokrosit.

Nem tartanak a visszautasítástól a leválás kezdeményezői. Balogh János, az önállósodási bizottság elnöke többször utalt arra, hogy minderről 2010 őszénél hamarabb felesleges beszélni, hiszen az akkor megválasztott önkormányzatok fogják eldönteni, felveszik-e maguk közé Bokrost a kistérség települései. Balogh szerint az elmaradt fejlesztéseken túl azért fajulhatott idáig a helyzet, mert a városrész önkormányzati képviselője, Gyovai Gáspár alpolgármester nem tett meg mindent az érdekérvényesítés terén. Bódi István, a bizottság másik tagja ennél szókimondóbb volt: szerinte Gyovai Gáspár elárulta Bokrost.

A bokrosi iskola fenntartása az önállósodás legkockázatosabb eleme - legalábbis a csongrádi városvezetés szerint. Fotó: Tésik Attila

A bokrosi iskola fenntartása az önállósodás legkockázatosabb eleme - legalábbis
a csongrádi városvezetés szerint. Fotó: Tésik Attila

A jelenlévő képviselők védelmükbe vették az alpolgármestert. A fideszes Ternai László megalázónak nevezte a képviselőtársát ért vádakat, egyúttal visszautasította azokat. Szerinte nem lehet elvitatni Gyovai Gáspár munkáját, és az annak eredményeként elért fejlesztéseket. A szocialista Kiss Péter úgy fogalmazott, tisztességes munkát végzett Gyovai, de ha elégedetlenek vele a bokrosiak, azért nem kell leválnia a városrésznek, elég, ha 2010-ben nem választják újra képviselőjüknek.

Gyovai: A bokrosiak érdekét tartottam szem előtt

Visszautasítom ezt a kijelentést - mondta lapunknak Gyovai Gáspár. Az alpolgármester leszögezte, minden döntésénél a bokrosiak érdekét tartotta szem előtt, az önállósodási bizottság jelentésének megvitatásakor pedig azért nem szavazott a képviselő-testület legutóbbi ülésén, mert kidolgozatlannak tartotta egyes részeit. Kérdésünkre, hogy eszébe jutott-e, hogy lemond, azt felelte, egymás után háromszor választották meg képviselőnek Bokroson, most is élvezi a lakosság bizalmát, a fórumon elhangzottakon kívül nem kapott kritikát.

Címkék#Csongrád

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!