Csongrád és környéke

2009.04.21. 15:05

Csongrádi boszorkányper: bűnösök

Csongrád - 18, illetve 17 hónap felfüggesztett börtönbűntetésre ítélte kedden a csongrádi boszorkányper vádlottjait a városi bíróság. Enyhítő körülményként vették figyelembe a sértettek hiszékenységét.

Bíró Dániel

Jogerős ítélettel zárult kedden a csongrádi boszorkányper tárgyalása. Mint arról beszámoltunk, 2005 és 2008 között három helybeli nő boszorkányos trükkel összesen közel kétmillió forintot csalt ki bolti eladóktól. Azt mondták kiszemeltjeiknek, hogy rontás van a családon, a rontást pedig a pénz okozza. Annak érdekében, hogy hihetőbb legyen mondandójuk, azt is hozzátették, hogy a rontást csak akkor tudják levenni, ha a pénzt és az értéktárgyakat elviszik „a 12 keresztúthoz, ahol Gustavo leveszi róluk a rontást". Hármójuk közül csak a 32 éves és a 28 éves nő állt bíróság elé, mert a legidősebb vádlott időközben elhunyt.

Az ügyész felfüggesztett börtönbűntetés kiszabását indítványozta. A. M. Szilvia védője, Dömsödi József enyhítő körülményként kérte annak figyelembe vételét, hogy esetek többsége évekkel ezelőtt történt, és azt, hogy a séretettek túlságosan is hiszékenyek voltak. A vádlottak nem kívántak megszólalni.

A bíróság enyhe büntetést szabott ki a boszorkányokra. Fotó: Bíró Dániel

A bíróság enyhe büntetést szabott ki a boszorkányokra.
Fotó: Bíró Dániel

Badóné Murányi Edit bírónő végül mindkét nőt bűnösnek találta. A. M. Szilvia, mint elsőrendű vádlott 18 hónap, társa, egy másik ügyben jelenleg is büntetését töltő B. Annamária pedig 17 hónap börtönbüntetést kapott. Mindkettőjüket 3 év próbára bocsátották. Indoklásként a bírőnő elmondta, 1-7 év közötti bűntetést is kaphattak volna a vádak alapján, de figyelembe vették a védelem által említett enyhítő körülményeket, különösen a sértettek hiszékenységét. A. M. Szilviát az eljárási költségek megfizetésén túl arra is kötelezte a bíróság, hogy 670 ezer forint és annak kamatait fizesse vissza az egyik sértettnek. Az ítéletet mindketten tudomásul vették, így jogerőssé vált.

A tárgyalást követően a rontáslevételben jártas 32 éves nő azt mondta lapunknak, enyhébb ítéletre, pénzbüntetésre számított. A három gyermekes anyuka hozzátette, nem sarlatánság amit csinál, sokaknak segített már így. Jósdát viszont nem nyitna, mert ahhoz képesítés kell, Budapesten egy 2 éves tanfolyamot kellene elvégeznie, de erre nincs ideje a családja mellett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!