Csongrád és környéke

2009.07.22. 23:14

Elkerüli a szerencse az elkerülőút építőit

Csongrád - Négyszer akkora területen kell ásatni a csongrádi elkerülőút nyomvonalán, mint amennyin eredetileg tervezték. Egy pereskedő földtulajdonos miatt pedig csak hétfőn mehetett rá a terület egy részére a kivitelező. Ennek ellenére 2010. június 30-áig be akarják fejezni az építkezést.

Bakos András

Most már egy kis szerencséjük is lehetne a csongrádiaknak a várost elkerülő úttal. Az Unió által is támogatott beruházás eleve később kezdődött, mint ahogyan azt szerették volna a városi önkormányzatnál. Az uniós választási kampány idején pedig a szocialisták kampánylapja szerzett vidám perceket az olvasóknak azzal, hogy azt írta, megépült a 451-es számú főút elkerülő szakasza. Június elején Bedő Tamás polgármester azt mondta lapunknak, hogy megvan a kivitelező, a régészeti föltárás is tart, de egy útba eső terület tulajdonosával még nem sikerült megállapodni. Bár lehetett tudni, hogy a parcella előbb-utóbb az építőké lesz, a gazda a gépeket és a régészeket sem engedte rá a földjére.

Most végre – másfél évvel azután, hogy a vételi ajánlatot megkapta a földtulajdonos – a bíróság úgy döntött, az építtető rámehet a területre. A gazda pere a föld áráról még folytatódik, de ez a munkát már remélhetőleg nem befolyásolja. Július 20-a, hétfő óta a csongrádi elkerülőutat építő NIF Zrt. rendelkezhet a teljes nyomvonal területén.

A szentesi út mellett a leglátványosabb a régészek munkája. Fotó: Vidovics Ferenc

A szentesi út mellett a leglátványosabb a régészek munkája.
Fotó: Vidovics Ferenc

Ugyanakkor a régészeti feltárás miatt is elhúzódik a beruházás. Kókai Pétertől, az elkerülőút projektvezetőjétől úgy tudjuk, eredetileg mintegy tízezer négyzetméteren terveztek föltárást, de menet közben négyszeresére nőtt az a terület, amelyről kiderült, régészeti lelőhelyet rejt. A munka több ponton is zajlik – a Szentest Csongráddal összekötő út mellett a leglátványosabb a leletmentés –, de az útépítés menetét is újra kellett terveznie a kivitelező Colas Zrt.–Szeviép Zrt. konzorciumnak, a NIF-nek és a régészeket képviselő Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálatnak. A céljuk továbbra is az, hogy a 2010. június 30-ai, szerződés szerinti határidőig befejeződjön az útépítés. Az valószínű, hogy a 3 és félszeres ásatási költség ellenére sem fogja elérni a beruházás az erre tervezett 2,8 milliárd forintot, várhatóan 2,2–2,3 milliárdba fér bele. Kókai Pétertől tudjuk, maga az útépítés nettó áron 1,3 milliárd forintba kerül, a többi pénz a területvásárlásra, a lőszermentesítésre, a föltárásra és egyéb járulékos költségekre megy el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!