Csongrád és környéke

2010.05.28. 23:01

A fatolvajok megtudták, ki szólt a rendőröknek

Csongrád - Ha szólunk a rendőrnek, hogy valakik vágják a város erdejét, feljelentővé lépünk elő. Hivatalos értesítést kapunk arról, hogy az ügyben szabálysértési eljárás indult, a gyanúsítottak is megtudják, kinek köszönhetik, hogy lebuktak. Egy csongrádi képviselő most ebben a cipőben jár.

Bakos András

Valaki teherautóval hordja a hulladékot a Kéttemető út mellett egy portára, nézzen már rá a járőrkocsi, ha arra jár! – szólt be a kapitányságra Murányi László csongrádi képviselő még márciusban. Neki is úgy szólt egy környezetvédő aktivista. Néhány nappal később levelet kapott a városi rendőrkapitányságtól: a határozat a „feljelentés elutasításáról" szólt. Kiderült, hogy a nagy mennyiségű fa- és papírhulladékot, bútordarabokat a tulajdonos vitte ki a földjére otthonról, merthogy lomtalanított. A szemét ugyan csúnya, de nincs közötte veszélyes hulladék, tehát nem történt bűncselekmény.

– A határozatban szerepel az is, hogy a feljelentés elutasításáról rajtam kívül értesítik az ügyészséget és a föld tulajdonosát is. Akkor tudtam meg, kiről van szó: gyerekkorunk óta ismerjük egymást. Borzasztó kellemetlen volt ez az ügy, hiszen a neki küldött értesítésben fehéren-feketén láthatja, hogy én feljelentettem őt. Hiába is magyaráznám, hogy szó sincs erről – mondja Murányi.

Murányi: Én nem vagyok feljelentő!. Fotó: DM/DV

Murányi: Én nem vagyok feljelentő!.
Fotó: DM/DV

Nem először jár így a képviselő. Januárban látta, hogy páran vágják a város erdejében a fákat. Akkor is szólt a rendőröknek, hogy érdemes lenne körülnézni, a hatóság intézkedett is. Murányi Lászlót értesítették mint feljelentőt, hogy ami történt, az szabálysértés, a jegyző hatáskörébe tartozik. Ugyanazt az értesítést megkapták a tettesek is. Őket is ismerte, húsz éve a képviselőjük. Utóbb találkozott az egyikkel, aki persze nem bántotta, csak mentegetőzött: „tudjuk, képviselő úr, hogy tilosban jártunk, de hát kellett a fa".

Murányi nem nyugodott bele abba, hogy ő feljelentő: panasszal élt, amelyet Koncz József rendőrkapitány továbbított a városi ügyészséghez. Kiderült, hogy a rendőrség helyesen járt el, mert „a 23/2003. (VI. 24.) BM-IM együttes rendelet 100. paragrafusa szerint feljelentés minden olyan formához nem kötött közlés, amely meghatározott vagy ismeretlen személy által elkövetett bűncselekmény gyanújára utaló tényállítást vagy adatot tartalmaz" – érvel Csobánczi László vezető ügyész.

Tehát nincs olyan, hogy csak úgy szólunk a rendőrnek, aztán ő majd hivatalból intézkedik, és minket kihagy az ügyből. A csongrádi képviselő azt mondja, módosítani kellene a törvényt, bizalmasan kellene kezelni az ilyen bejelentéseket, ha azt akarja az országgyűlés, hogy az emberek tényleg segítsék a bűnüldözést. Mert a történtek után már ő is elgondolkodott azon, hogy legközelebb is nyitott szemmel járjon-e, és szóljon-e, ha észrevesz valamit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!