Csongrád és környéke

2011.10.23. 19:04

Elvitték a kiváló termés háromnegyedét

Csongrád - Az utóbbi tizenöt év legjobb minőségű csongrádi szőlőtermésének háromnegyedét nem ebben a megyében dolgozzák fel – mondja a Csongrádi Hegyközség elnöke a véget ért szüretet értékelve. Ez azért kár, mert közben nőtt az érdeklődés a helyi borok iránt.

Bakos András

Befejeződött a szüret Csongrádon, ahol eddig 20 ezer mázsa szőlőt jelentettek be a hegyközségnél. A termés 30 százaléka fehér, 70 százaléka vörös szőlő, átlagosan 18-as cukorfokot mértek. 5000 mázsa talált gazdára a városban: a Csongrádbor Kft. – ahogyan [namelink name="Pálfi György"] ügyvezető korábban lapunknak nyilatkozta – ennyit vásárolt föl. A többi, a termés háromnegyede egyrészt a Tiszamenti Szőlőtermelő Szövetkezeten keresztül Tiszakécskére került, Kiskunmajsán, Ecséden, Tabdin, Helvécián dolgozták föl.

Egyénileg is szállítottak a termelők, jellemzően Akasztóra, Kecskemétre, Nyárlőrincre, Soltszentimrére. Ez nem a teljes termés, mert a törvény szerint 10 hektoliterig mindenki szűrhet bort saját fogyasztásra. Erről november 30-áig kell tájékoztatni a hegyközséget, amely továbbítja az információkat a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak. Azt feltételezik, hogy 1000–2000 mázsa szőlőből készült bor otthon a városban és környékén. Két gazdálkodó jelentette be, hogy szőlőt telepít, ez összesen 8 hektárt érint. A tavaly véget ért, és az Unió által is támogatott kivágási programban viszont 100 hektárnyi szőlőt vágtak ki. Jellemző, hogy ma itt 568 hektáron művelik ezt a kultúrát, 2004-ben még 943 hektárt tartottak számon.

Csendélet szüret után. Az idei, kiváló minőségű szőlőtermés nagy részét „elvitte a cica

Csendélet szüret után. Az idei, kiváló minőségű szőlőtermés nagy részét „elvitte a cica".
Fotó: Murányi László

– Ami az idei termés mennyiségét illeti, gyenge közepes, a minőség azonban kiváló, az utóbbi tizenöt év legértékesebb szőlőjét szüreteltük, ezért is szomorú, hogy ennek a nagy részét nem a megyében dolgozzák föl – értékelte a szüretet lapunk kérdésére [namelink name="Ungerbauer György"], a Csongrádi Hegyközség elnöke. A felvásárlási ár változó volt, 105 forintos nettó kilónkénti árat lehetett kapni a sauvignon blanc-ért, szürkebarátért, de hallott 85–88 forintos cabernet szőlőről – és jellemző erre az évre, hogy a pálinkafőző cégek 130–140 forintért vették meg az illatos szőlők kilóját.

Ungerbauer sajnálja, hogy a szőlő és a bor üzleti háttere a rendszerváltozás után úgy alakult, ahogy, és a városban – bár vannak jó kezdeményezések – nem voltak fölkészülve arra, hogy ezt a mostani, nagyon értékes termést mint biztos és sokat érő alapot kihasználják. – Ez azért is szomorú, mert a borfesztiváloknak köszönhetően érezhetően megnőtt az érdeklődés a csongrádi, és nagyobb körben az egész Csongrádi borvidék borai iránt, legyenek azok ásotthalmi, mórahalmi vagy csongrádi italok. A minap olyan kereskedő cég keresett minket, amely 42 üzletében akarja forgalmazni a borainkat – mondta Ungerbauer György.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!