Csongrád és környéke

2016.02.23. 09:27

Tankerület kell Csongrádon, igazgató nem muszáj

Csongrád - A tankerület olyan szervezet, amelyből kettőt is gond nélkül elvezethet valaki. A KLIK nem lát okot arra, hogy a leváltott csongrádi igazgató helyére újat nevezzen ki. A szentesi vezető látja el azt a feladatot is.

Bakos András

Távol a politikától


Miért nem hívták meg a csongrádi önkormányzat vezetését tankerületi fórumra? Miért nem vesz részt az igazgató a képviselő-testületi ülésen? A kérdésekre Molnárné Tóth Györgyi tankerületi igazgató a KLIK-kel egyeztetve ezt válaszolta: „Testületi ülésen kívül is nyitottak vagyunk minden konstruktív együttműködésre, csakúgy, ahogyan ez idáig tettük, azonban határozottan távol tartjuk magunkat a politikai hullámverésektől, különösképpen akkor, ha azok emberek, illetve települések közötti ellentétek generálására irányulnak."

2013 januárjában munkába állt, decemberben fölrendelték Budapestre, visszavonták vezetői megbízatását, és az egész város találgatta, miért. [namelink name="Cseri Gábor"], a KLIK Csongrádi Tankerületének leváltott vezetője akkor nem nyilatkozott.


Erről ma sem beszél. Azt mástól tudjuk, hogy ő is próbálta egy ideig kideríteni, miért váltották le. Sikertelenül kérdezősködött. Nem kapott hivatalos értesítést, sem más információt erről [namelink name="Kőrösi Tibor"], az akkori kormánypárti polgármester sem. Ő is azt mondja, kíváncsi, mi lehetett a döntés indoka. A szülők, pedagógusok sem értették a dolgot, mert kifogásról nem tudtak Cseri munkájával kapcsolatban.


A tanárt a következő választáson önkormányzati képviselővé választották egyéni körzetben, ma független alpolgármestere a városnak. A képviselő-testületben a függetlenek vannak többségben. Ha csak lehet, kerülik a konfrontációt az állammal, azt vallják, ha egy város működtetéséről van szó, nincs sok értelme politizálni. Azért van véleményük.


A hat iskolát, művészeti iskolát és pedagógiai szakszolgálatot működtető Csongrádi Tankerületet azóta [namelink name="Molnárné Tóth Györgyi"] megbízottként vezeti, ő a Szentesi Tankerületnek kinevezett igazgatója.

Elhívták Szegedre


A csongrádi járási kormányhivatal élén Holubán Csilla áll. Őt ide nevezték ki. Tavaly június 15-én azonban megbízták azzal, hogy csongrádi munkája mellett helyettesként a Szeged Járási Hivatalt is irányítsa. Október elsején változott a helyzet: kinevezték szegedi hivatalvezetőnek, és most Csongrádon helyettesít. Varga Márta, a kormányhivatal kommunikációs vezetője azt közölte, Juhász Tünde kormánymegbízott javaslatot tett az új csongrádi vezető személyére, „a kinevezése folyamatban van".


Ha van önálló Csongrádi Tankerület, miért nincs önálló vezetője három éve? A kérdést Csongrádon rendszerint [namelink name="Murányi László"], a függetlenekhez tartozó önkormányzati képviselő veti föl. Szerinte a városi rangot csorbítja ez a mostani helyzet. Az önkormányzat vezetését nem hívják meg a tankerületi értekezletre, a szentesi igazgatót pedig nem látták még egy csongrádi képviselő-testületi ülésen sem, pedig a város mégiscsak kifizet havi 19 milliót az iskolák működtetésére.


Azt is szokta mondani Murányi, előbb-utóbb le lehet venni a Csongrád-táblát a város határában, és kitenni helyette, hogy „Szentes-Alsó". A térség országgyűlési képviselője, [namelink name="Farkas Sándor"] nemrég egy sajtótájékoztatón a témával kapcsolatban azt mondta, hogy a két város közötti kapcsolatot kár ebből a szempontból nézni.


A KLIK központja lapunk felvetésére úgy látja, a két tankerület munkája „pozitív, konstruktív és előremutató", ezt a kollégák mellett a települések vezetői is így látják. „Az igazgató asszony a két tankerületet összehangoltan működteti, ez idáig nem merült fel szakmai indok arra, hogy a jelenlegi helyzeten változtatni lenne szükséges." A KLIK levele egyébként Cseri „távozásáról" szól, nem leváltásról.


– A város igyekszik segítőkész lenni, az iskolák érdekében – fogalmaz Cseri Gábor alpolgármester. Szerinte ami az intézmények működtetését illeti, tényleg korrekt a kapcsolat a tankerülettel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!