Csongrád és környéke

2019.08.29. 19:12

Nehéz bejutni kerekesszékkel a szakrendelésre Csongrádon

A felújítás alatt is fogadja a betegeket a Dr. Szarka Ödön Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény Síp utcai telephelye, a páciensek azonban nem a munkákra, hanem a már elkészült részekre panaszkodnak. Az intézményvezető azt ígéri, mire lezárul a felújítás, a jelzett problémákat is kijavítják.

M.A.

Keserűen nézi az ortopédia ajtaját Blázsik Ildikó párjával, Zoltánnal és a fiukkal, Patrikkal: az akadálymentesített bejáratig sikerült eljutniuk a parkolóból, az ajtólap azonban feléjük nyílik. Patrik agytágulattal és nyitott gerinccel született, kiskorától kezdve kerekesszékhez kötve éli az életét. Most közösen kezdenek logisztikai fejtörőbe, mikor, hova kell gurítani a széket, mert az ajtó és a korlát között nincs elég hely. – Nem hiszem, hogy a tervező ezt mindennapi szemmel átgondolta. A parkoló beton gyepráccsal lett kirakva, egy kerekesszékes ember legyen a talpán, ha onnan kijut, ha autóval hozzák – mondja feldúltan az asszony. – A bejáratnál az ajtólap pont a rámpa felé nyílik; egy felnőtt kerekesszékkel egyedül, de még hozzátartozóval is hogy jut be? A gyerekkel az ötven centi széles kerekesszékkel nem férek el az ajtólap és rámpakorlát közt. De veszélyes a kisgyerekes anyukáknak is, akik babakocsival érkeznek a szakrendelésre. Nem csak magunkért szóltam, nézem a városban élő többi mozgáskorlátozottat is, akik kerekesszékbe vannak kényszerülve, nézem a hozzátartozóikat, hogy micsoda kín a szakellátásra bejutni – folytatta. Mások is panaszkodtak, egy műtét után lábadozó, mankóval közlekedő hölgynek is a parkoló gyeprácsával gyűlt meg a baja.

Nem fér el a kerekesszék az ajtó és a korlát között. FOTÓ: BLÁZSIK ILDIKÓ

Nem fér el a kerekesszék az ajtó és a korlát között. FOTÓ: BLÁZSIK ILDIKÓ

Az ügyben megkerestük a Dr. Szarka Ödön Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény vezetőjét. Tóth Irén arról tájékoztatta lapunkat, hogy a pályázati forrásból megújuló telephely felújítása még nem készült el, az átadásra a problémákat is megoldják majd. – A beruházás a szabályozott ütemterv szerint jelen állapotában még nem zárult le. A városvezetés és az intézményvezetés közös döntése volt, hogy a kivitelezési munkák alatt is biztosítani fogjuk a betegellátást, teljes körű betegtájékoztatás mellett. Ezúton is köszönöm betegeink türelmét, megértését és együttműködését. A jelzett problémákkal mi is találkoztunk, azokat a műszaki ellenőrnek észrevételeztük. A parkoló, a bejárati ajtó átfordítása, a kerékpártároló, a csapadékvíz-elvezetés, a betegbehívó rendszer kiépítése a többi megoldásra váró feladattal együtt az épület végleges átadásáig, 2019 szeptember végéig elkészül. A felújítás végén egy korszerű, orvostechnikai eszközökkel jól felszerelt, biztonságos épületet fogunk átadni a lakosság részére, a betegellátás érdekében – mondta el az intézmény vezetője.

Címkék#Csongrád

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!